Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 6 metode eficiente de a susține sănătatea colonului

6 metode eficiente de a susține sănătatea colonului

Sănătatea colonului este un aspect important al bunăstării generale. Colonul, cunoscut și ca intestinul gros, este responsabil pentru absorbția apei și a mineralelor din alimentele digerate, pentru producerea și depozitarea fecalelor și eliminarea deșeurilor. Menținerea sănătății colonului poate ajuta la prevenirea unor probleme digestive variate, de la constipație, balonare și diaree la cancer.

6 metode eficiente de a susține sănătatea colonului
Sursa foto: Freepik
de Georgiana Adam    |    17 Mai 2023   •   11:34

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pe locul al treilea în topul tipurilor de cancer înregistrate la nivel global se situează cel colorectal. Acesta este, totodată, a doua cauză a deceselor provocate de cancer la nivel mondial. Descoperă în cele ce urmează 6 metode eficiente și simple de a susține sănătatea colonului

Limitează consumul de alcool și carne roșie

Consumul unor cantități mari de carne roșie (vită, porc, miel, capră etc.) și de alcool poate afecta negativ sănătatea colonului. Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate și colesterol, ceea ce poate crește riscul de cancer de colon. Pe de altă parte, alcoolul, mai ales consumat în exces, poate irita mucoasa colonului, să provoace inflamații și să crească riscul de cancer de colon. Prin urmare, se recomandă limitarea consumului de carne roșie la cel mult trei porții pe săptămână, în timp ce alcool ar trebui să fie consumat cu moderație sau evitat complet. 

Folosește acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți esențiali care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății colonului. Se găsesc în speciile de pește gras, de exemplu, somonul, macroul și sardinele, precum și în fructe oleaginoase și semințe, ca cele de in și de chia. Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii. Aceștia pot reduce inflamația la nivelul colonului, ceea ce este benefic pentru prevenirea cancerului. În plus, pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinale (peristaltism) și la reducerea riscului de constipație. Dacă nu consumi suficient pește, poți completa aportul de acizi grași esențiali cu suplimentul alimentar pure omega 3 la cel mai bun pret.

Profită de beneficiile aloe vera

Printre multiplele beneficii aloe vera se numără și faptul că susține sănătatea colonului. Aloe vera conține compuși numiți antrachinone, care au proprietăți laxative și pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinale și, implicit, la prevenirea constipației. În plus, aloe vera poate ajuta la calmarea inflamației la nivelul colonului și la reducerea riscului de cancer. Poți bea suc sau poți adăuga gel de aloe vera în smoothie-uri sau alte băuturi sănătoase pe care le consumi zilnic.

Folosește plante cu proprietăți detoxifiante

Anumite plante pot ajuta la detoxifierea colonului și să promoveze astfel sănătatea generală a acestui organ. De exemplu, ghimbirul este un antiinflamator natural și, pe lângă faptul că reduce inflamația la nivelul colonului, poate combate constipația. Tărâțele de psyllium promovează peristaltismul și pot preveni constipația. Aceste plante pot fi consumate sub formă de suplimente alimentare sau pot fi adăugate în dietă sub formă de ceaiuri ori condimente.

Fă exerciții fizice regulat

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea sănătății colonului. Motivul este acela că activitățile fizice ajută la stimularea mușchilor din colon, încurajând mișcările regulate ale intestinului și prevenind constipația. Exercițiile fizice regulate pot, de asemenea, reduce riscul de cancer de colon. Specialiștii recomandă minimum 30 de minute de exerciții de intensitate moderată zilnic. Poți merge pe jos în ritm mai alert, poți face trasee cu bicicleta sau să înoți. Alege orice tip de activități fizice preferi, important este să le practici regulat. 

Consultă medicul pentru colonoscopii începând cu vârsta de 50 de ani

Colonoscopiile sunt un instrument vital pentru detectarea și prevenirea cancerului de colon. În timpul unei colonoscopii, medicul examinează interiorul colonului pentru a detecta orice anomalii sau excrescențe, de exemplu, polipi. Dacă sunt găsiți polipi, aceștia pot fi îndepărtați înainte de a se transforma în cancer. Se recomandă efectuarea de colonoscopii regulat începând cu vârsta de 50 de ani sau chiar mai devreme, dacă există antecedente de cancer de colon în familie.

Susținerea sănătății colonului este importantă pentru starea generală a organismului. Metodele de mai sus implică schimbări simple în ceea ce privește stilul de viață, dar pot avea un impact semnificativ asupra sănătății colonului și asupra calității generale a vieții.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close