Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Oameni ultraprocesați. Despre capcanele industriei alimentare de Chris Van Tulleken

Oameni ultraprocesați. Despre capcanele industriei alimentare de Chris Van Tulleken

Chris Van Tulleken definește alimentele ultra-procesate ca fiind produse fabricate industrial, bogate în aditivi, arome artificiale, zahăr, grăsimi saturate și sare.

Oameni ultraprocesați. Despre capcanele industriei alimentare de Chris Van Tulleken
de Georgiana Adam    |    29 Feb 2024   •   10:52

În ultimii ani, industria alimentară a evoluat într-un ritm mult mai rapid, comparativ cu gradul de evoluție din ultimele decenii. Dacă aruncăm o privire mai atentă asupra produselor alimentare, descoperim o realitate care ne înspăimântă: suntem înconjurați de alimente ultra-procesate, care ne afectează în mod profund sănătatea. În cartea sa, "Oameni ultraprocesați: Despre capcanele industriei alimentare", Chris Van Tulleken ne invită să descoperim adevărul fascinant și totodată alarmant din spatele alimentelor procesate.

Ce sunt alimentele ultra-procesate?

Suntem ceea ce mâncăm. Dar știm cu adevărat ce mâncăm? Astăzi, întâlnim o varietate infinită de opțiuni alimentare, aparent mai convenabile și mai gustoase. Nici nu este de mirare că alegem produse alimentare prelucrate excesiv, dat fiind ritmul alert în care ne desfășurăm viața.

Și nu de puțin ori, pe mesele noastre se regăsesc alimente tratate industrial, de la pâine la produse din carne, sucuri și dulciuri. În lucrarea sa, "Oameni Ultraprocesați. Despre capcanele industriei alimentare", autorul Chris Van Tulleken, medic, om de știință și jurnalist premiat, ne dezvăluie modul în care industria alimentară ne influențează obiceiurile alimentare și ne pune în pericol sănătatea.

Chris Van Tulleken definește alimentele ultra-procesate ca fiind produse fabricate industrial, bogate în aditivi, arome artificiale, zahăr, grăsimi saturate și sare. În termeni simpli, spune că aceste alimentele sunt cele învelite în plastic și conțin cel puțin un ingrediente pe care nu-l regăsim în mod normal în bucătăria noastră.

Spre deosebire de alimentele integrale, care provin direct din natură, cele procesate în exces conțin ingrediente greu de identificat și de pronunțat, adesea rezultatul unor procese chimice complexe. Ceea ce face autorul prin intermediul acestei cărți, este să explice pe înțelesul tuturor ce sunt produsele ultra-procesate, cum sunt comercializate, cum afectează acestea economia și, mai presus de toate, ce impact are întreaga industrie asupra mediului.

De ce ne afectează negativ alimentele ultra-procesate?

Atunci când mergem într-un supermarket pentru cumpărături alimentare, alegem de pe raft produsele care ne interesează. Putem număra pe degete de câte ori am citit etichetele de pe ambalaj.

De cele mai multe ori, tot ce facem este să ne uităm la data de expirare sau la conținut doar pentru a nu se regăsi pe listă ingrediente la care suntem alergici. Așadar, nu suntem conștienți cu adevărat de impactul unor astfel de alimente asupra sănătății și umplem coșul cu tot felul de bunătăți. În aparență bunătăți, pentru că în realitate, aceste alimente sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate. 

Cum ne afectează sănătatea? În primul rând apare creșterea în greutate, care va duce la boli cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni. Ne afectează metabolismul, lucru ce va conduce la probleme digestive și incapacitatea organismului de a absorbi nutrienții esențiali din alimentele cu adevărat sănătoase. Consumul de alimente ultra-procesate poate duce și la un nivel crescut de inflamație în organism, favorizând apariția cancerelor și altor probleme majore. 

Val Tulleken menționează în paginile sale că în această dietă ultra-procesată, oamenii consumă în medie cu 500 de calorii mai mult. Lucru ce duce inevitabil la creșterea în greutate. Totodată, spune că cei din industria alimentară au reușit să transforme cărbunele în unt.

Acest lucru accentuează inevitabil problemele ce pot apărea ca urmare a creării alimentelor sintetice. „Există pericole inerente în consumul de amestecuri complexe de molecule noi ca sursă de calorii - substanțe pe care nu le-am mai întâlnit până acum pot avea efecte imprevizibile asupra fiziologiei noastre.” semnalează autorul într-una din pagini. Ca urmare a studiilor realizate, a ajuns la concluzia că, alimentele procesate în mod extrem, stimulează apariția schimbărilor la nivelul creierului, creând dependență. 

De ce să citim cartea? 

În conținutul cărții, Chris Van Tulleken divulgă strategiile prin care industria alimentară ne manipulează preferințele și ne influențează alegerile alimentare. Marketingul agresiv, etichetarea înșelătoare și omniprezența alimentelor intens procesate, practic împiedică adoptarea unei alimentații sănătoase. De asemenea, menționează și faptul că, atât guvernele, cât și medicii și oamenii de știință au permis companiilor alimentare să „creeze o pandemie de boli legate de dietă. ” Evidențiază așadar nevoia unei schimbări nu doar la nivel individual. Ci și global, pentru promovarea unui stil de viață sănătos. 

Trebuie amintit faptul că, informațiile regăsite în cuprinsul acestei cărți, au la bază un experiment propriu, pe care autorul l-a adoptat timp de o lună. Mai exact, a consumat o dietă ce conținea 80% alimente procesate. Totul, doar ca să dovedească cu fapte ceea ce urma să redacteze în cuprinsul cărții.

Așadar, de ce să citești cartea? Pentru că vei obține o înțelegere aprofundată asupra industriei alimentare și legătura acesteia cu întregul grup care ar trebui de fapt să ne protejeze. Cartea Oameni Ultraprocesați. Despre capcanele industriei alimentare oferă o perspectivă detaliată și este disponibilă pe portalul Librarescu.ro, unde pot fi consultate și ofertele librăriilor partenere.

De ce este importantă lectura acestei cărți? Pentru că este o investiție în sănătatea proprie și o invitație către o viață echilibrată și conștientă. În același timp, persoanele interesate vor descoperi și ce impact social și economic are industria alimentară asupra vieții cotidiene, deschizându-ne ochii asupra unor lucruri noi, de o importanță majoră, care ne sunt de fapt ascunse și prezentate într-o manieră “favorabilă”.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close