Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Până la ce vârstă poți purta aparat dentar

Până la ce vârstă poți purta aparat dentar

Aparatul dentar reprezintă o soluție eficientă și accesibilă pentru corectarea problemelor dentare, oferind pacienților posibilitatea de a obține nu doar un zâmbet estetic, ci și o funcționalitate dentară îmbunătățită.

Până la ce vârstă poți purta aparat dentar
de Georgiana Adam    |    11 Dec 2023   •   16:59

Prin alinierea corectă a dinților, aparatul dentar contribuie la rezolvarea problemelor dentare existente și la prevenirea apariției unor afecțiuni orale. Perioada până la care poate fi efectuat tratamentul ortodontic variază în funcție de stadiul dezvoltării danturii. În general, tratamentul ortodontic poate fi efectuat la orice vârstă. Există, însă, câteva aspecte care trebuie luate în considerare înainte de efectuarea tratamentului ortodontic.

Există o limită de vârstă pentru tratamentul cu aparat dentar?

În general, aparatul dentar poate fi purtat în orice etapă a vieții, atât timp cât există o necesitate medicală. Tratamentul ortodontic este în general început în jurul vârstei de 7 ani, când problemele dentare pot fi corectate într-un mod cât mai eficient. Cu toate acestea, există tot mai multe situații în care tratamentul ortodontic este început mai târziu în viață, fie din cauza apariției unor probleme dentare în viața de adult, fie din cauza neglijării controalelor stomatologice în perioada de creștere.

Specialiștii în ortodonție sugerează că începerea tratamentului în jurul vârstei de 7 ani poate permite corectarea mai eficientă a problemelor dentare la copii. Cu toate acestea, nu există limite rigide de vârstă, astfel că adulții pot beneficia, de asemenea, de un tratament cu aparat dentar.

Cum se stabilește când e necesar aparatul dentar?

Decizia de începere a unui tratament ortodontic este luată de către pacient, împreună cu medicul ortodont, în urma unei evaluări amănunțite a stării danturii și a structurii orale. Există câteva semne și probleme dentare care pot indica necesitatea unui tratament cu aparat dentar:

- malocluzii (dacă există probleme în alinierea sau închiderea corectă a maxilarelor);

- spațiile excesive sau înghesuirea dinților (pot fi semnale ale unei alinieri incorecte);

- dificultăți în masticație sau vorbit;

- probleme estetice (cum ar fi dinții strâmbi sau o înclinație vizibilă a dinților);

- probleme cu articulația temporo-mandibulară.

Specialiștii atrag atenția asupra importanței evaluării individuale a fiecărui pacient. Unele afecțiuni dentare, precum malocluziile severe sau disfuncțiile articulației temporo-mandibulare, pot necesita tratament ortodontic pe termen lung. În plus, există cazuri în care pacienții au nevoie de tratament cu implanturi dentare, pentru a putea obține rezultatele dorite.

Tratamente dentare recomandate doar adulților 

Comparativ cu tratamentul ortodontic, recomandat atât adulților, cât și copiiilor, există și anumite tratamente, precum cel cu fatete dentare, care nu sunt recomandate copiilor și adolescenților. Motivul principal este acela că dinții copiilor și adolescenților sunt în continuă dezvoltare, iar aplicarea fațetelor dentare necesită o reducere permanentă a stratului superficial al dinților naturali. În cazuri excepționale, atunci când există probleme estetice sau structurale semnificative, și după o evaluare atentă, medicul stomatolog ar putea considera că aplicarea fațetelor dentare este justificată chiar și la un pacient tânăr.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close