Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Dr. Doneta Acatrinei, Superdent 92: "Afecțiunea parodontală este ascunsă, silențioasă și foarte primejdioasă, aceasta trebuie depistată și tratată din timp"

Dr. Doneta Acatrinei, Superdent 92: "Afecțiunea parodontală este ascunsă, silențioasă și foarte primejdioasă, aceasta trebuie depistată și tratată din timp"

Este important de menționat faptul că parodontoza este o boală progresivă, în mai multe etape.

Dr. Doneta Acatrinei, Superdent 92: "Afecțiunea parodontală este ascunsă, silențioasă și foarte primejdioasă, aceasta trebuie depistată și tratată din timp"
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2023   •   12:37

Care este cea mai frecventă afecțiune gingivală și ce o cauzează?

Dr. D. Acatrinei: Afecțiunile gingivale reprezintă, fără îndoială, cele mai comune probleme dentare din lume, dar cea mai frecventă este boala parodontală, afectând până la 90% din populația globală. Această afecțiune inflamatorie se regăsește în principal la adulții cu vârste de peste 30-40 de ani și apare atunci când toxinele produse de bacteriile parodontogene din placa bacteriană se acumulează, determinând deteriorarea țesutului moale al gingiilor, a osului alveolar și a ligamentelor parodontale. Parodontoza este o afecțiune ascunsă, silențioasă și foarte primejdioasă, ce trebuie depistată și tratată din timp, deoarece în lipsa unui tratament corespunzător, pacienții ce suferă de parodontoză pot ajunge la pierderea dinților naturali. Pricipalele cauze ale apariției parodontozei sunt igiena orală precară, respective bacteriile Porphyromonas gingivalis si Aggregatibacter actinomycetemcomitans care sunt cele mai patogene, dieta nesănătoasă, fumatul, bolile cronice, anumite tratamente medicamentoase, predispoziția genetică și chiar și sarcina. Foarte important de menționat faptul că aceste bacterii nu doar că afectează sfera orală, ci pot produce și afecțiuni la distanță precum cele cardiace, digestive etc.

Cum ne dăm seama că suferim de parodontoză?

Dr. D. Acatrinei: Primele semne ale parodontozei sunt sângerarea în timpul periajului, respirație urât mirositoare, inflamatia, durerea, înroșirea și retracția gingiilor, sensibilitate crescuta la rece și cald, tendința dinților de a se clătina și mărirea spațiului dintre aceștia. Este important de menționat faptul că parodontoza este o boală progresivă, în mai multe etape. Identificată la timp, încă din stadiile sale incipiente, boala poate fi tratată complet, fără a se ajunge la starea cronică, ireversibilă, cu distrugerea semnificativă a țesuturilor de susținere a dinților. Stadiul incipient, cunoscut sub numele de gingivită, este cea mai ușoară formă de boală parodontală. Tratată corect, gingivita este o afecțiune reversibilă, ce se manifestă printr-o iritație a țesutului gingival, asociată cu sângerarea ușoară la periaj sau la folosirea aței dentare. În cazul pacienților cu gingivită, osul alveolar și ligamentele parodontale nu sunt, de obicei, afectate.

Cum se tratetează boala parodontală?

Dr. D. Acatrinei: Pentru fazele avansate ale parodontozei nu există, din nefericire niciun leac minune. Cu toate acestea, prin administrarea tratamentelor adecvate, putem ajuta la oprirea progesiei acestei boli. Există o gamă largă de opțiuni de tratament în cazul parodontozei, în funcție de stadiul de avansare al afecțiunii, care garantează rezultate imediate ce include reducerea riscului de progresie a bolii gingivale și îmbunătățirea sănătății orale. Detartrajul și netezirea radiculară sunt cele mai comune proceduri nechirurghicale recomandate, mai ales în stadiile incipiente ale bolii, care pot contribui la reducerea retracției gingiei cu până la doi sau trei milimetri în medie. Acestă metodă de tratament reprezintă un proces de curățare în profunzime, cu scopul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul, precum și de a netezi suprafețele dinților pentru a ajuta țesuturile gingivale să se reatașeze de dinți. În timpul procedurilor sunt folosite instrumentele manuale și instrumente cu ultrasunet. De asemenea, se pot realiza igienizări profunde și complete cu ajutorul GUIDED BIOFILM THERAPY si a aparatului EMS Perioflow. Acesta indepărtează în totalitate placa bacteriană evidențiată cu revelatorul de placă bacteriană. În cazul stadiilor înaintate de parodontoză, se pot alege procedurile chirurgicale precum operația cu lambou, care presupune tăierea țesutului gingival, curățarea profundă în jurul rădăcinilor și suturarea la loc a gingiei. O altă metodă revoluționară, eficentă și mai puțin invazivă de combatere a parodontozei este folosirea terapiei cu laser. Terapia cu laser se remarcă prin efectele sale bactericide și biostimulante. Așadar, laserul are o eficiența mai ridicată de a elimina bacteriile decât instrumentele manuale și cele cu ultrasunet și, totodată, accelerează procesul de vindecare. Totuși, terapia cu laser nu este un tratament de sine stătător, ci funcționează în combinație cu terapiile tradiționale.

Ce trebuie să știm? 

Dr. D. Acatrinei: Pacienții care urmează proceduri pentru tratarea parodontozei trebuie să cunoască câteva aspecte foarte importante. În primul rând, menținerea sănătatea și curățenia orală după orice tip de procedură este esențială, făcând parte din procesul de vindecare. Va fi necesară o periere temeinică și folosirea aței dentare pentru a se asigura că gura este curată în permanență. În al doilea rând, întreruperea utilizării produselor din tutun este ideală, pentru a susține vindecarea și a reduce riscul de infecție. De asemenea, este indicat ca pacienții să nu fi suferit recent o intervenție chirurgicală majoră înainte de a beneficia de un tratament pentru parodontoză, motiv pentru care medicii Superdent 92 se asigură că sunt informații cu privire la istoricul medical pentru a decide metodele de sedare. De reținut, în cazul terapiei cu laser, este faptul că medicii stomatologi de la clinica Superdent 92 pot utiliza această procedură, deoarece au urmat cursuri de formare privind utilizarea laserelor. Acest lucru îi asigură că au tehnica adecvată și că înțeleg cum să folosească corect diferitele lungimi de undă.

Cum putem preveni afecțiunile gingivale?

Dr. D. Acatrinei: Prevenirea afecțiunilor gingivale depinde într-o foarte mare măsură de atenția pe care o acordă pacienții asupra igienei orale și a alimentației. Recomandările mele principale pentru o dantură sănătoasă sunt mai ales unele profilactice, respectiv instituirea unor metode de igienă orală corecte, periaj și metode suplimentare (ață dentară, duș bucal și apă de gură), controalele periodice la fiecare 6 luni, dar și curative. Pacienților le recomand să fie deschiși la tehnicile noi apărute de tratament, să aibă încredere în specialiștii stomatologi și să se prezinte pentru tratamentele cu laser, SRP și injecții autologe cu plasma. Recomand GUIDED BIOFILM THERAPY deoarece este cea mai complexă și revoluționară metodă în tratamentul bolii parodontale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close