Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Periajul și îngrijirea dinților atunci când porți aparat dentar

Periajul și îngrijirea dinților atunci când porți aparat dentar

Cum realizăm periajul și îngrijirea dinților atunci când purtăm aparat dentar?

Periajul și îngrijirea dinților atunci când porți aparat dentar
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   16:25

Igiena orală este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Prin periajul zilnic, de minimum două ori pe zi, facem primii pași spre a avea un zâmbet sănătos pe termen lung.

În cazul în care porți aparat dentar, îngrijirea orală devine cu atât mai importantă, fiind nevoie de o mai mare atenție în ceea ce privește periajul dentar, curățarea aparatului și a brackeților.

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, în funcție de nevoile și problemele fiecărui pacient.

Aparatele dentare mobile se curăță mai ușor pentru că pot fi îndepărtate, însă aparatelor ortodontice fixe trebuie să le acordăm o atenție mai mare.

Îngrijirea orală în cazul purtării unui aparat dentar mobil:

Aparatul ortodontic mobil poate fi curățat mult mai ușor decât cel fix, fiindcă îl poți îndepărta. Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o îngrijire corespunzătoare:

  • Îndepărtează aparatul mobil înainte de fiecare masă. Îndepărtându-l, îl poți curăța ușor cu o periuță special concepută și cu pastă de dinți.
  • După masă, înainte de a-l purta din nou, spală-te pe dinți.
  • Folosește soluții special concepute pentru curățare. Aceste soluții vor fi recomandate de către medicul ortodont, care îți va recomanda să lași aparatul în fiecare zi, timp de câteva minute, într-un recipient cu o astfel de soluție specială.
  • Pe durata purtării aparatului ortodontic mobil, ai grijă la alimentație. Dulciurile sau sucurile acidulate pot să-l deterioreze, din cauza zaharurilor din aceste alimente.
  • Atunci când nu îl porți, ai grijă să fie mereu păstrat în ambalajul în care a venit, pentru a evita deteriorarea lui.

Îngrijirea orală în cazul purtării unui aparat dentar fix:

Purtarea unui aparat dentar fix cu brackeți necesită readaptarea ritualului de igienizare zilnică. Aceste aparate ortodontice sunt fixate pe dinți de către medicul ortodont, neputând fi posibilă îndepărtarea acestora.

Igiena orală atunci când purtăm aparat dentar fix devine cu atât mai importantă cu cât în zona brackeților și a firelor metalice de pe suprafața dinților se poate acumula placa bacteriană, care conduce, în timp, la apariția cariilor dentare și a afecțiunilor parodontale.

Pentru un periaj dentar corect, este important:

  • Să utilizezi o periuță de dinți moale și să ai grijă ca periajul să nu fie foarte puternic. În cazul unui periaj dur pentru minimum 2 minute, dimineața și seara, poți deteriora aparatul dentar.
  • Ai grijă ca periajul să fie corect realizat, să cureți cu atenție brackeții.
  • Ajută-te de o periuță interdentară. Acestea au o formă specială care să te ajute să obții un periaj corect, chiar și în zonele greu accesibile.
  • Nu uita de ața dentară, de tip superfloss.
  • Folosește apa de gură la finalul periajului. Este un pas important, pentru că te ajută să elimini resturile alimentare rămase de pe urma periajului.
  • Înlocuiește mai des periuța de dinți. Există șansa ca periuța – electrică sau manuală – să se deterioreze mai repede din cauza aparatului dentar. De aceea, este important să o schimbi la un interval de o lună sau două
  • Nu sări peste ședințele de periaj profesional la cabinetul stomatologic, care pot avea o frecvență de o dată la 3-4 luni.

În cazul în care folosești un aligner ortodontic detașabil, cum este aparatul dentar Invisalign, trebuie urmați aceiași pași ca în cazul purtării unui aparat dentar mobil. Este interzis periajul cu aparatul dentar pe dinți, întrucât putem deteriora materialul din care este realizat.

Care sunt cele mai bune tactici pentru o igienă corectă când porți aparat dentar?

Periajul și îngrijirea dinților acasă atunci când porți aparat dentar nu trebuie să se transforme într-un chin. Este important să acorzi o atenție sporită, dar nu este imposibil să obții un periaj corect, chiar și atunci când ai brackeți.

Tehnici de periaj atunci când porți aparat dentar:

  • Ține periuța de dinți înclinată la 45 de grade față de suprafața dintelui și periază delicat dintele de-a lungul liniei gingivale. Apoi, schimbă unghiul periuței pentru a putea curăța partea superioară a brackeților. Repoziționează din nou periuța, astfel încât să cureți eficient și partea inferioară a brackeților și firele metalice.
  • Curăță fiecare grup dentar aproximativ 30 de secunde, pe părțile exterioară, interioară și masticatorie.
  • Pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar, folosește mișcări ușoare.
  • Utilizează ața dentară pe suprafața dintelui și la nivelul gingiei. De asemenea, poți utiliza și irigatorul bucal pentru îndepărtarea resturilor alimentare din zona interdentară.
  • Utilizează apa de gură antibacterială după periaj. Aceasta te va ajuta în eliminarea bacteriilor și îți va reda o respirație proaspătă.
  • Înainte de a declara sesiunea de periaj încheiată cu succes, acordă-ți câteva clipe pentru a analiza suprafața dinților și a face un check-up al acestei etape de periaj.

Includerea aței dentare în rutina zilnică de îngrijire te va ajuta să obții o igienă orală optimă.

Cum utilizezi ața dentară corect?

  • Primul pas include trecerea firului de ață dentară prin dispozitivul de tăiere integrat în cutia aței dentare. O lungime de 20-30 de centimetri este suficientă pentru o utilizare.
  • Trageți dispozitivul pe care ați fixat ața dentară, astfel încât ața să ajungă pe sub fire și arcuri
  • Trageți ușor ața pe suprafețele interdentare și sub gingii, astfel încât ața dentară să fie în forma unui „C” în jurul dintelui, iar după, prin mișcări de sus în jos, să realizați curățarea dinților.
  • În cazul în care procedeul devine dificil de realizat, utilizați și un irigator bucal pentru îndepărtarea resturilor alimentare

În concluzie, periajul și îngrijirea dinților atunci când porți aparat dentar este un proces care implică o atenție sporită.

Vizita la medicul ortodont este important să aibă loc mai des, pentru că specialistul va putea verifica rezultatele tratamentului și te va ajuta să înțelegi cum să realizezi corect ritualul de igienizare a dinților la domiciliu, atunci când porți aparat dentar.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close