Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pregătirea mașinii pentru iarnă: 6 pași

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 6 pași

Iarna nu este anotimpul preferat al șoferilor. Frigul, ceața și precipitațiile schimbă condițiile de rulare, astfel că șofatul devine mai dificil și, uneori, imprevizibil.

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 6 pași
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2022   •   13:52

Când drumul este acoperit cu gheață sau polei, riscul de accidente crește. Și mașina se comportă diferit în timpul iernii. De exemplu, consumul de combustibil crește și ai nevoie ca antigelul să fie la nivel optim. Ca să nu întâmpini defecțiuni și alte probleme în sezonul rece, trebuie să-ți pregătești autoturismul înainte ca vremea să devină severă. Chiar dacă în ultimii ani iernile au fost blânde, chiar și un singur episod de iarnă autentică îți poate da mari bătăi de cap. Cunoașterea celor 6 pași de mai jos reprezintă primul aspect pe care trebuie să-l iei în calcul. 

1. Schimbă anvelopele

Înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este obligatorie în România. Acest lucru este în favoarea șoferilor, pentru că anvelopele de vară nu au tracțiune și aderență la fel de bună ca cele pentru sezonul rece. În plus, materialul din care sunt făcute nu reacționează bine la temperaturi foarte scăzute. Cauciucurile de iarnă trebuie să fie de calitate, cum sunt anvelopele Michelin

Dacă nu sunt noi, verifică suprafața de rulare. În cazul în care sunt tocite și șanțurile și-au pierdut din adâncime, schimbă-le cu unele noi. Riscul de a pierde controlul mașinii pe carosabil alunecos și de a rămâne blocat în zăpadă crește dacă anvelopele sunt uzate. Și presiunea din ele este importantă. Verifică atent cele 4 anvelope, pentru că frigul scade presiunea din pneuri. Nu uita de lanțuri. Acestea sunt foarte utile pe zăpadă, pentru că măresc tracțiunea. 

2. Verifică bateria autoturismului

Bateria este esențială pe timp de iarnă. Există riscul să rămâi blocat undeva din cauza zăpezii, iar în cazul în care bateria nu mai funcționează, nu te poți încălzi. Schimbă bateria dacă este veche, motorul pornește greu sau intensitatea luminii este slabă. Cele mai multe baterii au o durată de utilizare de 3-5 ani, așa că, dacă bateria ta se încadrează în acest interval, verific-o atent. Aruncă un ochi și la capetele cablurilor și terminalele bateriei, ca să te asiguri că sunt bine strânse și coroziunea nu le-a afectat.

3. Verifică luminile

Ziua este scurtă iarna, iar ceața și precipitațiile apar deseori. Luminile sunt, așadar, foarte importante. Farurile și celelalte lumini trebuie să fie intense, altfel siguranța ta pe drum scade. Înlocuiește becurile care sunt slabe sau avariate înainte de venirea iernii. 

4. Completează lichidul de răcire cu antigel

Lichidul de răcire este format din 50% apă și 50% antigel. Pe parcursul verii, ai tendința de a completa cu apă, ceea ce duce la diluarea lichidului de răcire. Când vine gerul, riști ca mașina să nu pornească. De aceea, iarna trebuie să adaugi antigel, astfel încât raportul dintre cele două substanțe să fie corect.

5. Evaluează starea ștergătoarelor și a lichidului de parbriz

Vizibilitatea este esențială pentru siguranța ta. Când plouă sau ninge, ștergătoarele trebuie să funcționeze perfect. Ele nu trebuie să lase zone neșterse și dâre. Dacă ștergătoarele funcționează defect, nu pot îndepărta pelicula de apă sau gheață. În ce privește lichidul de parbriz, trebuie să folosești unul de calitate, care nu îngheață. 

6. Echipează mașina cu echipament pentru situații de urgență

Condițiile meteo severe pot pune piedică oricărei mașini. De aceea, ai nevoie de echipament pentru situații de urgență. Iată care sunt lucrurile care nu trebuie să-ți lipsească:

  • lopată;
  • lanternă;
  • baterii de rezervă pentru lanternă;
  • pătură;
  • vestă pentru vizibilitate;
  • lichid de dezghețare a mânerului portierei;
  • racletă;
  • o hartă sau un atlas rutier;
  • haine groase;
  • gheruțe pentru încălțăminte, în caz că trebuie să pleci după ajutor. 

Pregătirea mașinii pentru iarnă este o rutină anuală pe care nu trebuie să o ignori. Parcurge cei 6 pași necesari și condu mereu prudent! 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Imagini cu grindina uriașă din Iaşi. „Era mai mare ca oul de găină”
x close