Antena 3 CNN Economic O nouă perioadă ar urma să fie considerată vechime în muncă. Legea ar avantaja foarte mulți români

O nouă perioadă ar urma să fie considerată vechime în muncă. Legea ar avantaja foarte mulți români

O nouă perioadă ar urma să fie considerată vechime în muncă. Acest lucru nu se întâmpla până acum.

O nouă perioadă ar urma să fie considerată vechime în muncă. Legea ar avantaja foarte mulți români
Sursa foto: Facebook / ANAF
de Laura Dinu    |    09 Mai 2024   •   00:00

O nouă propunere legislativă recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de mandat și cel de muncă în privința recunoașterii vechimii în muncă. 

Cu alte cuvinte, toți cei care lucrează în baza unui contract de mandat nu ar mai fi dezavantajați la angajarea la stat, de exemplu, unde se cere vechime în muncă

Inițiatorii propunerii legislative mai propun ca aceasta să modifice Codul Muncii, dar și Legea Societăților. 

Mai exact, în Codul Muncii ar urma să apară un capitol nou, dedicat contractului de mandat, cu toate că mandatul are deja o reglementare în Codul civil.

"Art 110 (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfășoară activități profesionale, în schimbul unei remunerații.

(2) Remunerația obținută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

(4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remunerația directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligațiilor decurgând pentru director şi societate din legislația privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislația privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, precum şi din legislația privind asigurările de sănătate”, este articolul pe care inițiatorii îl vor introdus în Codul muncii. Mai mult, aceștia propun adoptarea de urgență a acestei propuneri. 

Pe lângă Codul muncii, inițiatorii vor să introducă aceeași prevedere care recunoaște vechimea în muncă și în Legea societăților.

„(2) Directorii care desfășoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaților şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(2) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”, prevede propunerea.

În acest moment, doar angajații sunt raportați în Revisal, excluzându-se astfel persoanele care lucrează pe baza unui contract de mandat. Asta înseamnă că, în prezent, activitatea executată sub această formă contractuală nu este considerată vechime în muncă și, prin urmare, nu este înregistrată în Revisal, arată inițiatorii în expunerea de motive, potrivit avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile propunerii legislative NU se aplică momentan, aceasta trebuind discutată și supusă la vot, în această formă sau cu eventuale amendamente, în Parlament. Dacă este adoptată, propunerea merge apoi la președintele statului pentru a fi aprobată prin decret, legea urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: pensie stagiu cotizare vechime în muncă
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close