Anul acesta, scumpirile reduc drastic mărimea coșului cu produse tradiționale pentru Paște, iar tot mai mulți români se gândesc să renunțe la meniul propus de restaurante și să prepare totul acasă.
Astfel, un meniu pentru patru persoane, care conţine drob, pască şi cozonac, costă 500 de lei, cu 30% mai mult decât anul trecut.
De asemenea, o porție de drob de miel, pentru șase persoane, costă 170 de lei, iar cel de pui 120 de lei.
Totodată, 10 bucăți de ouă roșii costă cel puțin 35 de lei, friptura de miel aproape 200 de lei, iar prețul cozonacului a fost majorat cu cel puțin 20 de lei.
Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piaţă. Preţul este uriaş
Proprietarii de restaurante spun că sunt nevoiți să scumpească produsele pentru a face față cheltuielilor, în timp ce micii producători susțin că nu îndrăznesc să ridice prețurile, pentru a fi siguri că nu rămân fără clienți.
"Anul acesta, chiar dacă am trecut printr-o perioadă foarte grea, cozonacul va rămâne la același preț, anume 70 de lei. Pasca va fi tot 70 de lei", a spus un producător.
Din cauza prețurilor ridicate, românii studiază mai bine ofertele și comandă mai puțin decât anul trecut.