Antena 3 CNN Economic Creşterea pensiilor și a vârstei de pensionare. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Creşterea pensiilor și a vârstei de pensionare. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Procentul cu care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia după aprobarea bugetului, care va avea loc până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Creşterea pensiilor și a vârstei de pensionare. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    22 Oct 2022   •   08:54

Însă, oficialul a asigurat că această creştere nu va fi mai mică de 10%.

Precizarea are loc în contextul în care, zilele trecute, premierul Ciucă lansase un procent de majorare a pensiilor de 15%, după ce preşedintele Iohannis a vorbit de acest procent.

Ministrul Muncii spune că el nu se va lansa în astfel de speculaţii pentru că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt "fundamentate din punct de vedere economic". 

Budăi, despre o creştere a pensiilor mai mare de 10%: "Nu-mi permit să lansez alte procente"

"Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023. 

Eu cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri, nu-mi voi permite să mă lansez în niciun fel de speculaţie decât atunci când coaliţia va avea decizia finală luată. Cert e că va fi o majorare de cel puţin 10%. Am spus cel puţin 10% (apropo de faptul că premierul Ciucă lansase procentul de 15% – n.r.), nu-mi permit să lansez alte procente.

Nu e vorba că nu sunt bani, dar noi trebuie să gândim o sprijinire echilibrată atât a economiei, cât şi a măsurilor sociale pentru că nu vrem să ajungem să transformăm mai binele în duşmanul binelui. Suntem extrem de atenţi la evoluţia cifrelor. Acea propunere pe care am făcut-o, de 10%, a fost fundamentată din punct de vedere economic. (...).

Marius Budăi: "Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare"

Seniorii trebuie să ştie că pensiile vor creşte cu cel puţin 10%. În cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizată şi va fi depusă. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 în acest an.  

Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare, nu există presiune de la Bruxelles, tratatele UE spun clar că statul membru are independenţă în a-şi hotări politicile sociale. 

Noi avem de lucru, întâi trebuie să creştem speranţa de viaţă şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Abia ulterior putem să facem un plan. Deocamdată avem de lucrat la nivelul de trai", a dezvăluit ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

Continuă licitaţia pentru majorarea pensiilor. Cine dă mai mult: astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.

De la Bruxelles, şeful statului a anunţat că pensiile ar trebui să crească cu 15%, cel puţin cu rata inflaţiei.

Şi dacă a zis-o preşedintele, s-a conformat şi premierul Nicolae Ciucă. 

Dacă acum câteva zile, prim-ministrul spunea că nu sunt bani pentru mai mult de 11%, şi le interzicea miniştrilor social-democraţi să mai avanseze cifre, la comanda preşedintelui Iohannis, prim-ministrul s-a întors.

"Am discutat acest subiect şi analizând datele de inflaţie, putem să vedem că azi inflaţia a depăşit 15%. 

După ultimele date publicate de INS inflaţia e la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii lor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel să asigurăm creşterea pensiilor cu rata inflaţiei", a declarat premierul Ciucă pe 20 octombrie.

"În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii", spunea premierul pe 13 octombrie.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close