Antena 3 CNN Economic Creşterea vârstei de pensionare la femeile din România se amână. Noua lege a pensiilor arată şi cum se pot pensiona mai repede româncele cu copii

Creşterea vârstei de pensionare la femeile din România se amână. Noua lege a pensiilor arată şi cum se pot pensiona mai repede româncele cu copii

Creşterea vârstei de pensionare la femeile din România, despre care s-a vorbit intens în ultima vreme, se mai amână, potrivit draftului din noua lege a pensiilor.

Creşterea vârstei de pensionare la femeile din România se amână. Noua lege a pensiilor arată şi cum se pot pensiona mai repede româncele cu copii
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Noi 2023   •   16:00

Astfel, în cazul femeilor creşterea vârstei de pensionare la 63 de ani nu se va face de anul viitor, ci începând din 2030 şi eşalonat. În acest fel, se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților.

În prezent, atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani se face eșalonat, până în 2030.

Draftul noii legi propune eșalonarea vârstei conform criteriilor din jalonul din PNRR până în anul 2035, potrivit economedia.ro.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Femeile se vor pensiona mai devreme, în funcţie de numărul de copii

În prezent, femeile care au născut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani puteau beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. 

Draftul noii legi propune reducerea vârstei de pensionare şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Vârsta de pensionare se reduce cu câte şase luni la femeile care au începând de la un copil până la şapte, astfel:

- 1 copil - reducere cu 6 luni 

- 2 copii - reducere cu un an 

- 3 copii - 1 an şi 6 luni 

- 4 copii - 2 ani 

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

- 5 copii - 2 ani şi 6 luni 

- 6 copii - 3 ani 

- 7 şi peste 7 copii - 3 ani şi 6 luni.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close