Antena 3 CNN Economic Marea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Marea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

O parte dintre români vor avea creşteri negative, adică pe minus, la recalcularea pensiilor de anul viitor, însă autorităţile asigură că nicio pensie nu va scădea.

Marea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    26 Oct 2023   •   13:55

În timp ce la majorarea pensiilor de din 2024, se anunţă creşteri de până la 30%, unii români vor avea parte de creşteri negative, adică de până la minus 11,35%, arată calculele prezentate la Antena 3 CNN.

Spre exemplu, cel mai mare procent de creştere a pensiilor ajunge la 30,84% şi se aplică românilor născuţi în perioada ianuarie-martie 1950 şi care s-au pensionat în intervalul ianuarie-martie 2015. 

Apoi, procentele de creştere încep să mai scadă, după care urmează valori pe minus.

"Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ", a spus fosta şefă a Casei de Pensii, prof. univ. dr. Doina Pârcălabu, la Antena 3 CNN.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Românii cu "creşteri" pe minus ale pensiei

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În tabelele din galeria foto, se vede cum, după procente de creştere de până la 30%, acestea încep să fie pe minus. 

Spre exemplu, apare minus 0,71% în cazul românilor care s-au pensionat în anii 2020-2023 şi au un indice de corecţie destul de mare, de 1,41, după cum arată calculele din tabel. Apoi, creşterile negative ajung până la minus 11,35%.

Fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, îi linişteşte pe români şi susţine că pensiilor nu vor scădea, chiar dacă e vorba de creşteri cu minus.

"Acolo, practic, rămâne cuantumul pensiei aflat în plată. Procentul e mic din cauza acelui indice mare de corecţie", a explicat fosta şefă a Casei de Pensii.

Oficialii spun şi ei că cei cărora le vor creşte mai mult pensiile acum sunt românii care au avut o pensie mică şi lor li se va face dreptate. Altfel spus, nu se încearcă creşterea pensiilor tuturor românilor în mod egal, ci echitabil, pentru a se rezolva anumite inechităţi.

Cele dezavantajate de această majorare a pensiilor sunt femeile, care vor beneficia şi de cele mai mici procente, spre deosebire de bărbaţi.

"La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi - n.r.), pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al  pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi.

Se vede în tabelele de mai sus că stagiul complet de cotizare nu este o constantă.

Fosta şefă a Casei de Pensii: "Acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu pensia aflată în plată. Nu se va diminua nimic"

Vezi şiCu cât cresc pensiile românilor după noua formulă. Tabelul care arată majorările de 0%-30% pentru cinci milioane de pensionari

Precizez încă o dată că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic", a adat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, recent, la Antena 3 CNN.

Vor beneficia de o creştere a pensiei cu 0% românii născuţi în perioada aprilie 1944-martie 1945 şi pensionaţi în intervalul aprilie 2001-martie 2002.

De creşteri negative între minus 0,85% şi minus 2,56% vor avea parte românii născuţi în perioada octombrie 1952-iulie 1953 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Cele mai mari creşteri pe minus, respectiv de până la minus 11,35% apar la pensionarii români născuţi în perioada octombrie 1958-octombrie 1961 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2020-noiembrie 2023.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close