Antena 3 CNN Economic Cum furnizează un generator energie electrică? Află totul despre generatoarele de curent

Cum furnizează un generator energie electrică? Află totul despre generatoarele de curent

Cum furnizează un generator energie electrică? Află totul despre generatoarele de curent
30 Oct 2018   •   15:21

Generatoarele au apărut ca urmare a nevoii umane de a beneficia de curent electric atunci când stațiile de generare a curentului se întrerup, rămân oprite sau sunt supuse unor intemperii ale vremii. Până nu demult, orice generator electric necesita cele mai multe cunoștințe despre energia electrică, dar și mai mult timp în montarea și punerea în funcțiune a acestora. În prezent, orice generator electric este acel aparat util care transformă energia mecanică în energie electrică.

Transformarea din energie mecanică în energie electrică este realizată de către electromotoarele componente, astfel că, orice generator electric furnizează energie electrică în timpul oricărei întreruperi a energiei din locuință sau secție care împiedică continuitatea activităților zilnice sau blocarea unor diverse operațiuni mecanice și tehnice ale unei etape de producție.

Generatoarele electrice sunt disponibile în diverse configurații și modele, ideale a fi utilizate în diferite aplicații. Mai mult, în zilele de astăzi este bine ca orice locuință sau spațiu să fie dotat cu un grup electrogen. Un grup electrogen, se utilizează în desfășurarea aplicațiilor industriale, rezidențiale, în construcții, în agricultură sau pentru uzul în sectorul marin, respectiv al construcțiilor de nave.

 

Cum funcționează un generator și de ce ai avea nevoie de acesta?

Un generator electric este un dispozitiv care transformă energia mecanică obținută dintr-o sursă externă în energie electrică, ca sursă de ieșire. Mai mult decât atât, utilizarea energiei mecanice furnizată de acest generator de curent implică mișcarea impulsurilor electrice prezente în circuitul extern al acestuia. Acest flux de sarcini electrice constituie curentul electric extern furnizat de fiecare generator.

Un generator curent electric modern funcționează de regulă pe principiul inducției electromagnetice ce presupune că orice flux electric are o serie de încărcări electrice ce pot fi transportate prin mișcarea continuă a unui conductor electric, într-un singur fir care conține o serie de încărcări electrice, predispuse într-un câmp magnetic. Astfel, această mișcare creează o diferență de tensiune între cele două capete ale conductorului electric, care, la rândul său determină dispersarea încărcăturilor electrice, generând astfel curent electric, care alimentează un întreg sistem dintr-o încăpere sau spațiu.

 

Considerente pe care să le ai în vedere la alegerea generatorului electric


 

Ca o sursă vitală de energie versatilă și fiabilă, contribuția generatoarelor electrice la productivitate nu poate fi subestimată: acestea furnizează energie și susținere pentru aplicațiile diverse precum proiecte urbane, industria prelucrătoare, unități spitalicești, secții tehnologice sau alimentarea unei locuințe moderne. Deși este bine ca fiecare dintre noi să deținem un astfel de generator curent electric, adesea acesta este eroul unui spectacol de lumini, în ceea ce privește performanțele și dimensiunile comparabile ale sale, elemente cheie ce trebuie să fie luate în considerare înaintea procesului de achiziție.

Există 6 factori importanți pe care trebuie să îi ai in vedere atunci când alegi să investești într-un generator electric:

  • Timpul de utilizare al generatorului(ca sursa principala de energie sau ca sursa de avarie)

  • Tipul consumatorilor(monofazat/trifazat/mixt)

  • Puterea consumatorilor

  • Tipul de pornire (la sfoara/electric/cu automatizare)

  • Combustibilul (benzina sau motorina)

  • Carcasat sau necarcasat (Carcasa generatorului are functie de protejare împotriva prafului și a apei dar și functia de a atenua zgomotul acestuia)

    De la generatoare de curent electric de mici dimensiuni, monofazate și pana la generatoarele de mare putere, trifazate poți alege dispozitivul tău modern care nu te va lăsa niciodată în pană de curent.

Este timpul să îți faci lista cu echipamente necesare pentru perioada de iarnă, când nu ai vrea să pui în pericol sănătatea membrilor familiei tale.

În cazul celor mai moderne centrale termice, care se regăsesc în locuințe și care încălzesc locuința și apa, se recomandă aprovizionarea acestora cu un generator de curent cu undă sinusoidală pura (generator de tip inverter) sau legarea aparaturii la un ups înainte de a fi conectată la generator. Fiind înconjurați permanent de dispozitive sensibile precum laptopurile, televizoarele smart, telefoanele mobile inteligente, avem cu siguranță nevoie de acest tip de generatoare de curent, pentru a porni cu ușurință aceste aparate sensibile, dar necesare confortului propriu.


Dimensiunea generatorului chiar contează

Dacă ți-ai propus să îți achiziționezi un generator curent electric este bine să ai în vedere și cel mai important aspect al acestuia: factorul de pornire al consumatorilor. Altfel spus, într-o gospodărie unde s-a întrerupt curentul furnizat de rețeaua locală de electricitate, un generator anex poate să pornească în 3 secunde de la identificarea avariei. În acest caz, posibilitatea ca toți consumatorii să pornească în același timp este foarte ridicată, ceea ce înseamnă că acest generator de curent poate susține surplusul de energie solicitat la pornirea tuturor consumatorilor, în același timp.

Drept urmare, la pornirea unui generator de curent trebuie să ai în vedere:

  • tipul consumatorilor (inductivi/rezistivi), respectiv puterea consumata de aceștia la pornire

  • numărul de consumatori

  • puterea generatorului

Din fericire, ajutorul este la îndemâna ta! Acum ai cele mai potrivite generatoare care sunt echipate cu soluții optime pentru a depăși problema supraalimentării cu energie electrică a alternatorului direct de pe depozituldegeneratoare.ro.

Prin urmare, poți cumpăra exact tipul de generator electric de care ai nevoie chiar prin intermediul unui magazin online. În plus, majoritatea generatorarelor de ultima generatie sunt dotate cu regulator automat de tensiune (AVR) care ajuta la un consum redus de combustibil rezultand un cost redus de întreținere, dar și cu o durată mai mare de viață.

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat la o clinică privată
x close