Antena 3 CNN Economic Cum se face, de fapt, compensarea facturilor la curent. ANRE: "Pot să fie 1.000 de kWh şi tot va primi plata pentru 255"

Cum se face, de fapt, compensarea facturilor la curent. ANRE: "Pot să fie 1.000 de kWh şi tot va primi plata pentru 255"

Românii au tot auzit îndemnul autorităţilor de a face economie la curentul electric, însă ceea ce nu ştiu oamenii este că efortul lor nu se va vedea în facturile de anul acesta.

Cum se face, de fapt, compensarea facturilor la curent. ANRE: "Pot să fie 1.000 de kWh şi tot va primi plata pentru 255"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Sep 2022   •   14:59

Explicaţia este simplă: facturile din 2022 se bazează pe consumul mediu de anul trecut, potrivit observatornews.ro.

Dacă în 2021 ne-am încadrat în pragul stabilit de Guvern, de 300 de kWh, vom primi facturi compensate, dacă nu, vom plăti tot consumul la preţul din contract, de 2-3 ori mai mare.

De la 1 septembrie, noua limită de consum pentru plafonare a scăzut la 255 de kWh pe lună. Însă consumul redus, până la acest nivel, nu garantează facturi mai mici. 

Referinţa este consumul de anul trecut, dacă ne-am încadrat sau nu în pragul de 300 de kWh stabilit de Guvern în 2021.

Care sunt situațiile de care oamenii trebuie să țină cont

Sunt două situaţii de care trebuie să ţinem cont. Dacă în 2021 nu am avut un consum mai mare de 300 de kWh, anul acesta vom primi facturi plafonate.

Primii 255 de kWh se facturează cu 0,80 lei/kWh, iar diferența - la preţul din contract.

"Poate să fie 1.000 de kWh şi tot va primi primii 255", spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Însă, dacă anul trecut am avut un consum peste plafonul de 300 de kWh, degeaba ne străduim anul acesta să ne încadrăm în pragul de 255 de kWh. Vom plăti tot consumul la preţul din contract. 

Potrivit datelor ANRE, 90% dintre consumatori au consum mediu lunar de 300 de kWh.

Vicepreşedinte ANRE: "Trebuie să fim pregătiţi pentru cel mai negru scenariu în această iarnă"

Românii trebuie să fie pregătiţi, pentru iarna care se apropie, de cel mai negru scenariu, avertizează Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Bege spune că România trebuie să umple depozitele la maximum posibil, în niciun caz nu trebuie să se mulţumească cu limita de 80% impusă de UE, ci să ajungă spre 90% sau 95%, potrivit profit.ro.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a avertizat că ne așteaptă o iarnă foarte complicată, și nu din punct de vedere meteorologic, ci al asigurării aprovizionării cu gaze și energie, pentru că sunt foarte multe lucruri impredictibile.

×
Subiecte în articol: energie electrică facturi
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close