Antena 3 CNN Economic Documentul pe care toți pensionarii români îl vor primi curând. Daniel Baciu: ”Vor afla exact câți bani vor primi!”

Documentul pe care toți pensionarii români îl vor primi curând. Daniel Baciu: ”Vor afla exact câți bani vor primi!”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat că pensionarii români vor primi un document în care vor putea vedea cu exactitate ce pensie vor primi de la 1 septembrie 2024.

Documentul pe care toți pensionarii români îl vor primi curând. Daniel Baciu: ”Vor afla exact câți bani vor primi!”
Sursa foto: Antena 3 CNN/ Facebook / Poșta Română
de Laura Dinu    |    16 Mar 2024   •   00:00

De la 1 septembrie, românii speră ca veniturile lunare să li se mărească semnificativ. Totul, în urma recalculării promise de Guvern, care ar trebui să elimine toate inechitățile din sistem.

Cu toate acestea, românii așteaptă cu sufletul la gură să vadă concret câți bani vor primi din toamnă. Și asta deoarece creșterile pot fi de la 1 la 100%.

"Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care va fi 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate și de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități.

Pe de o parte, inechitățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechitățile între doamne și domni, și nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Când vor afla românii câți bani primesc

Și deși autoritățile în domeniu au explicat în nenumărate rânduri care este formula de recalculare și cum își pot calcula românii singuri pensia, puțini sunt cei care au reușit să facă lucrul acesta.

Așadar, aceștia mai au de așteptat până vor afla ce venit vor avea din septembrie. Nu prea mult, însă, pentru că, potrivit lui Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, seniorii vor primi un document, foarte curând, din care vor afla exact câți bani vor primi. Este vorba despre decizia de pensionare.

”O decizie de pensionare este o decizie pe care o primește fiecare pensionar în mod regulat și unde se vede foarte clar totalul de puncte, valoarea punctului de referință, stagiul de cotizare. Acestea sunt valori uzuale cu care noi lucrăm frecvent în activitatea noastră de zi cu zi”, a spus președintele CNPP la Antena 3 CNN.

”Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevăzut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024, când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate.

Nu pot să vă spun exact acum în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vara va trebui să începem să tipărim aceste decizii de pensionare și trebuie expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât, când ei vor primi pensia, să știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a explicat Daniel Baciu și la Realitatea PLUS.

Nicio pensie nu va scădea după recalculare

Potrivit acestuia, nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

”Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos.

Să știți că noi am lucrat în această perioadă pe repede-înainte, pentru că timpul, vedeți și dumneavoastră, este foarte scurt. De abia la sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în parlament, normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și au fost aprobate săptămâna trecută.

Noi nu puteam să ne apucăm de calculul efectiv de softul informatic până când nu aveam o certitudine clară, și anume o lege publicată în Monitorul Oficial. De acum deja noi lucrăm la Casa Națională de Pensii cu echipa de experți de la firma care asigură sistemul informatic integrat Casei Naționale de Pensii.

Deja purtăm aceste discuții încă de aproape de o lună de zile, noi purtăm aceste discuții pe noul soft, pentru că aveam deja legea și aveam această mică incertitudine în normele de aplicare.

Avem totul, termenele sunt foarte scurte, și practic când se încheie procesul de evaluare urmează recalcularea după ce softul este făcut. Deci lucrul acesta se va putea întâmpla undeva în vară, când firma o să finalizeze programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor, și după aceea începem să emitem deciziile de pensii astfel încât în septembrie oamenii deja să primească pensiile mărite în urma recalculării”, a mai explicat șeful CNPP.

×
Subiecte în articol: decizie pensionare
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close