Antena 3 CNN Economic Despăgubiţii Dacia. Românii îşi recuperează banii de la CEC

Despăgubiţii Dacia. Românii îşi recuperează banii de la CEC

Despăgubiţii Dacia. Românii îşi recuperează banii de la CEC
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    29 Apr 2014   •   09:58
Veste bună pentru păgubiţii care au depus "bani de Dacia" la CEC. Statul va despăgubi persoanele fizice care şi-au transferat după Revoluţie banii de la CEC la fosta Bancă Română pentru Dezvoltare, în vederea achiziţionării unui autoturism. 
 
Este vorba despre cei aproximativ 2.000 de oameni care, în perioada 1990-1992, şi-au transferat depozitele de la CEC la Banca Română pentru Dezvoltare, în acelaşi scop. Astfel, statul suplimentează cu 100,22 milioane de lei sumele pentru despăgubirea lor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Banii cuveniţi foştilor deponenţi se vor calcula prin indexarea sumelor transferate cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică şi după eliminarea dobânzilor încasate de la CEC anterior transferului. Din suma rezultată se va scădea dobânda legală acordată de BRD pe durata depozitului.
 
Proiectul prevede ca persoanele care pretind despăgubirile să depună în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului nornativ, la cea mai apropiată unitate BRD, documente care să dovedească suma depusă la CEC pentru calcularea sumelor.

În plus, solicitantul trebuie să mai depună la BRD un act de identitate valabil, acte de stare civilă, precum şi declaraţie pe proprie răspundere că nu a încasat deja despăgubirea. 
 
Sumele necesare despăgubirilor vor fi asigurate de Ministerul Finanţelor prin emisiuni de titluri de stat, pe numele CEC BANK SA şi BRD Groupe Societe Generale SA. Data emisiunilor titlurilor de stat va fi 4 august 2014, iar data scadentă, 3 septembrie 2014. 
 
 
Acte necesare pentru recuperarea banilor de la CEC:
 
- documente care să dovedească depunerea
- act de identitate valabil 
- acte de stare civilă
- certificat de moştenitor, după caz
- declaraţie pe propria răspundere 
Sursa: Proiect de Hotărâre de Guvern

×
Subiecte în articol: Dacia
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close