Antena 3 CNN Economic Economie la energie în Ministere | Cât a venit factura la Ministerul Muncii într-o lună de vară

Economie la energie în Ministere | Cât a venit factura la Ministerul Muncii într-o lună de vară

Guvernanții trebuie să fie un exemplu pentru români. O spune chiar premierul, care îi somează pe miniștrii să vină cu un plan pentru reducerea consumului de energie.

Economie la energie în Ministere | Cât a venit factura la Ministerul Muncii într-o lună de vară
15 Sep 2022   •   16:10

Antena 3 vă arată cum se evită risipa în instituțiile statului. Spre exemplu, la Ministerul Muncii se lucrează toată ziua la lumina naturală, iar aerul condiționat nu mai este deloc pus în funcțiune.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii, a explicat ce măsuri concrete au fost luate pentru a economisi energie electrică.

”Încă de la începutul anului a început înlocuirea vechilor becuri cu becuri LED, care să aibă un consum minim de energie. De asemenea, s-a început în spațiile comune montarea de senzori de mișcare, astfel încât aceste becuri să nu trebuiască să stea aprinse dacă nu trece nimeni pe acolo și, de asemenea, a început să procedeze la înlocuirea echipamentelor. Vorbim de imprimante și calculatoare care aveau vechime de 8-10 ani, cu unele de o generație mai nouă, care să aibă un consum mai mic.

În principiu, nici nu știu dacă mai sunt funcționale toate sau chiar toate (n.r. - aparate de aer condiționat). În al doilea rând, oricum nu prea se folosesc. Nici acum nu este în funcțiune” a explicat Cristian Vasilcoiu.

Întrebat cum se răcoresc angajații din Ministerul Mediului pe timp de vară, acesta a răspuns: ”Cu geamul deschis”.

”Pe timp de iarnă, încălzirea este asigurată în toată clădirea care aparține Ministerului de Interne și factura la energia folosită este împărțită între cele 3 ministere care sunt în această clădire: Interne, Sănătate și Muncă”, a explicat secretarul de stat.

Cât a venit factura la Ministerul Muncii într-o lună de vară

”La energie cea mai mare factură a fost, cred că în ianuarie, lună de iarnă, în jur de 28.000 de lei curentul electric și 14.000 de lei cota defalcată din carburant folosit la centrala clădirii.

Iar acum, pe vară, la gaze a venit în jur de 1.300 de lei. Din păcate, la energia electrică se menține destul de sus, chit că a scăzut consumul, pentru că au crescut prețurile. În jur de 20.000 de lei pe o lună la energie electrică”, a mai declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii, la Antena 3.

Primul ministru care face economie la birou. Marcel Boloş: Lucrăm la lumină naturală, nu folosim liftul

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a schimbat azi becurile.

"Suntem într-o clădire verde, ale cărei consumuri energetice sunt gestionate într-un sistem centralizat, avem pierderile de căldură minimizate, clădirea este reabilitată termic.

În plus, am luat măsura utilizării luminii naturale pentru iluminarea birourilor pe timp de zi, cu geamuri mari şi lumină naturală. Corpurile de iluminat sunt optimizate din punct de vedere energetic.

Cât putem lucrăm la lumină naturală, ca să asigurăm un consum eficient şi raţionalizat de energie electrică.

Toată dotarea este recentă, din fonduri UE şi aparatele nu au consumuri energetice exagerate.

La intrarea în clădire există un set de recomandări pentru colegi, de la folosirea corpurilor de iluminat pe timpul programului de lucru până la recomandările care ţin de aerisirea clădirilor.

În birou, sunt 25 de grade, o temperatură mai mult decât benefică pentru a asigura un mediu de lucru corespunzător, aerul condiţionat nu este pornit", a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, joi, la Antena 3.

Ce temperatură are ministrul Marcel Boloș în casă iarna: ”Avem costuri de suportat lunar care se simt în bugetul fiecărei familii”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat la Antena 3 că are o temperatură de 21 de grade în casă iarna pentru a face economie.

”Eu iarna sunt obișnuit cu 21 de grade, nu este o temperatură extraordinar de ridicată.

Nu e bine să facem risipă de energie mai ales că avem costuri de suportat lunar care se simt în bugetul fiecărei familii”, a spus Marcel Boloș.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close