Antena 3 CNN Economic Facturile la încălzire, duble faţă de anul trecut | Nicuşor Dan anunţă cât vor plăti bucureştenii

Facturile la încălzire, duble faţă de anul trecut | Nicuşor Dan anunţă cât vor plăti bucureştenii

Facturile la căldură ale bucureştenilor vor fi duble în acest an în comparaţie cu anul trecut, a anunţat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Facturile la încălzire, duble faţă de anul trecut | Nicuşor Dan anunţă cât vor plăti bucureştenii
Sursa foto: Hepta | MMA / F.F.
de Georgiana Adam    |    21 Oct 2022   •   14:05

Majorarea vine după ce prețul gigacaloriei a fost majorat de la 160 de lei la 350 de lei, în luna aprilie.

"Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria. Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. 

(...) Bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350", a explicat Nicușor Dan, potrivit digi24.ro.

"În ceea ce privește prețul pe care bucureștenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 350 de lei – 346 de lei, cu tot cu TVA așa cum este acum – orice s-ar întâmpla", a completat edilul.

Primarul general al Capitalei a explicat că nu există nicio intenție ca prețul gigacaloriei să fie majorat și oricum este cel mai mic comparativ cu alte țări.

"În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. 

Nu există nicio intenție de a majora acest preț pentru cetățeni", a precizat primarul Nicușor Dan.

Factura la încălzire va fi de peste două ori mai mare decât iarna trecută şi asta pentru că prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022, de la 143 de lei la 330 de lei fără TVA.

Astfel că, dacă iarna trecută plăteam încălzirea pentru o garsonieră în jur de 150 de lei, acum factura va ajunge în jur de 350 de lei, iar pentru două camere aproximativ de 700 de lei, iar pentru 3 camere va depăşi 1.000 de lei.

Într-o lună de iarnă, pentru încălzirea unei camere se consumă în medie o gigacalorie. Prețul real al gigacaloriei este de 860 de lei, diferența fiind plătită de primărie.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close