Antena 3 CNN Economic Facturile românilor la energie şi gaze, mai mici cu până la 25%. Ministrul Energiei: "Statul trebuie să intervină acolo unde este necesar"

Facturile românilor la energie şi gaze, mai mici cu până la 25%. Ministrul Energiei: "Statul trebuie să intervină acolo unde este necesar"

Preţurile pe care românii le plătesc la facturile la energie electrică şi gaze au scăzut cu până la 25%, anunţă Ministerul Energiei.

Facturile românilor la energie şi gaze, mai mici cu până la 25%. Ministrul Energiei: "Statul trebuie să intervină acolo unde este necesar"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Milena Niță    |    09 Mai 2024   •   18:00

Mai exact, prețurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate. 

"Am promis facturi mai mici la electricitate și gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după ședința de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. 

Am susținut ferm și bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut și pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022). 

Ceea ce pentru mine a fost certitudine încă de la momentul promovării în Guvern a noului mecanism se confirmă astăzi prin facturi. 

Am susținut întotdeauna: statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar și cum este necesar. 

Nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm și să aplicăm cu cap. Protejăm facturile românilor în continuare", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Analiza vine după ce oficialul de la Energie spune că a analizat impactul măsurilor adoptate în 28 martie.

"Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze și energie electrică. Față de prețul maxim prevăzut de plafon, prețurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai mici. 

De exemplu, prețul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (prețul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh).

La energie electrică, pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% față de prețul maximal de 1,3 lei/kWh", se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Energiei.

Recent, și Eurostat a confirmat că prețurile plătite de români pentru energia electrică și gazele naturale sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close