Antena 3 CNN Economic Facturile pentru care românii vor plăti mai puţini bani la iarnă

Facturile pentru care românii vor plăti mai puţini bani la iarnă

Vin şi veşti bune pentru români, după atâtea scumpiri. Oamenii ar putea să plătească mai puţini bani la unele facturi în această iarnă, față de anul trecut. 

Facturile pentru care românii vor plăti mai puţini bani la iarnă
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Ciobanu    |    07 Oct 2023   •   16:00

Românii ar putea să aibă facturi mai mici la gazele naturale în această iarnă, față de anul trecut. 

Prețurile au fost mai mici în luna septembrie în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, iar specialiștii mizează pe faptul că această situație se va aplica și în perioada următoare. 

Aşadar, am putea să plătim mai puțin pentru facturile la gaz în această iarnă sau cel puțin acesta este mecanismul pe care mizează specialiștii. 

Iată cum arată calculele în acest moment, când plătim 0,31 de lei pe kilowatt oră. Este un preț plafonat, iar autoritățile au asigurat faptul că până în primăvara anului 2025 vom plăti acest preț.

Citeşte şiData până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Apoi, preţurile nu vor mai fi plafonate

La rândul lor, furnizorii plătesc mai puțin pentru gaz: 0,15 lei per kilowatt oră au plătit în medie iarna trecută, bani la care se adaugă costurile de distribuție sau de transport. 

În acest an, ar putea să plătească furnizorii mai puțin pentru kilowatt/h. 

Anul trecut am avut parte și de o criză energetică, situația a fost mai grea, iar anul acesta se pare că prețurile au scăzut.

Iată cum arată o factură din luna septembrie. Vorbim despre un preț de 0,26 de lei pe kilowatt, mai mic decât acest preț plafonat, de 0,31 de lei pe kilowatt. 

Pentru un apartament de 80 de metri pătraţi spre exemplu, cu un consum mediu de 260 de kilowați oră, clientul a plătit 69 de lei cu acest preț. 

Dacă ar fi fost aplicat prețul maxim, același client ar fi plătit pentru factură 80 de lei. 

Acesta este mecanismul pe care mizează specialiștii că vom plăti mai puțin în această iarnă pentru factura la gaz. 

Este important de spus că această diferență de preț va fi mai mare atunci când și factura va crește mai mult. 

De asemenea, toate aceste prețuri depind foarte mult de cât de frig va fi la iarnă, dacă va fi nevoie de gaze de import și de cantitatea gazelor de import. 

×
Subiecte în articol: gaze gaze naturale factura la gaze
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close