Antena 3 Economic Fenechiu: Suspiciuni de fraudă de 700 milioane de euro, la Ministerul Transporturilor

Fenechiu: Suspiciuni de fraudă de 700 milioane de euro, la Ministerul Transporturilor

de M.Z.    |    28 Feb 2013   •   14:16

La Ministerul Transporturilor există suspiciuni de fraudă de aproape 700 de milioane de euro, a spus, joi, ministrul de resort Relu Fenechiu.

Un număr de 22 de contracte cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) au suspiciuni de fraudă, iar în cazul în care aceste suspiciuni s-ar adeveri, s-ar putea pierde circa 700 milioane euro, motiv pentru care Programul este în prezent presuspendat, iar ridicarea acestui blocaj de finanţare este estimată pentru sfârşitul lunii mai, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Procurorii DNA anchetează deja firma care s-a ocupat de tronsonul Nădlac-Arad, pentru care frauda este confirmată.

"Când am venit la conducerea ministerului, am găsit aici 22 de contracte de finanţare pe POS-T cu o valoare de 696 milioane euro, iar dacă aceste suspiciuni s-ar adeveri, am putea pierde aceşti bani. Este vorba despre contracte de finanţare pe loturile de autostradă Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu şi am cerut, ca până la data de 20 martie, autoritatea de management să termine toate verificările legate de aceste contracte, inclusiv verificări din teren. Vrem să obţinem deblocarea POS-T, iar pentru asta vom reface adresele şi documentaţia legate de aceste contracte, astfel încât presuspendarea POS-T să fie ridicată până la sfârşitul lunii mai", a declarat ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat că, în momentul actual, Uniunea Europeană nu finanţează cu niciun euro proiectele aflate în derulare prin POS-T, sumele necesare pentru continuarea acestora fiind asigurate de la bugetul de stat.

Ministrul a subliniat că situaţia este chiar mai gravă, deoarece, dacă până la finalul anului, România nu cheltuieşte 1,1 miliarde euro din suma alocată pe POS-T pentru perioada 2007-2013 există riscul să piardă toţi aceşti bani.

"Din cele 4,5 miliarde euro alocate prin POS-T, doar 450 milioane euro au fost efectiv absorbiţi. Din cele 1,5 miliarde euro contractate, circa 373 milioane euro sunt corecţii financiare aplicate din cauza unor neconcordanţe şi nereguli sesizate în derularea achiziţiilor publice legate de acest Program. Absorbţia trebuie să ajungă la 1,1 miliarde euro în 2013, altfel riscăm să pierdem toţi banii", a spus Relu Fenechiu.

Acesta a precizat că din economiile făcute în procesul de achiziţie prin POS-T - 684 milioane euro - sumele vor fi folosite pentru finanţarea tronsonului de autostradă Dumbrava-Deva (cu o valoare de 500 milioane euro) şi reabilitarea coridorului 4 feroviar Radna-Simeria (cu o valoare totală de 1,7 miliarde euro).
 
Citeşte şi Relu Fenechiu: Băsescu a cerut în 2007 să fiu anchetat penal

Preşedinţia respinge acuzaţiile ministrului Fenechiu: E vorba de un răspuns la o petiţie a unui cetăţean

Fenechiu vrea să-l lase pe Băsescu fără aeronava prezidenţială: TAROM are pierderi mari×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close