Antena 3 CNN Economic Gigantul care vine pe piața din România. Cifra de afaceri este de sute de miliarde de euro şi are angajaţi cu zecile de mii

Gigantul care vine pe piața din România. Cifra de afaceri este de sute de miliarde de euro şi are angajaţi cu zecile de mii

Un gigant în energie se pregătește să intre pe piața din România. Cifra sa de afaceri este de sute de miliarde de euro.

Gigantul care vine pe piața din România. Cifra de afaceri este de sute de miliarde de euro şi are angajaţi cu zecile de mii
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    19 Apr 2024   •   02:00

Compania britanică Lightsource BP, cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa, se pregătește să intre pe piața din România, după ce gigantul petrolier britanic bp (fostă British Petroleum) va prelua controlul afacerii în totalitate. Lightsource BP este brațul de energie regenerabilă al grupului bp la nivel mondial.

La sfârșitul anului trecut, bp a convenit să achiziționeze restul de 50,03% din acțiunile Lightsource, pe care nu le deține deja, pentru a avea controlul total asupra companiei. Tranzacția, sub rezerva aprobărilor de reglementare, este estimată să fie finalizată în mijlocul acestui an.

Lightsource a fost fondată în 2010 ca un startup cu doar 6 angajați și are în prezent sediul la Londra, având birouri în mai multe orașe din întreaga lume. Compania numără acum aproximativ 1.200 de angajați. În 2022, Lightsource BP a raportat un EBITDA de 335.42 de milioane de euro.

În 2017, bp a intrat în acționariatul Lightsource cu o participație de 43%, într-o tranzacție de 233.74 de milioane de euro, iar în 2019 și-a majorat participația la 49,97%. Acum, bp urmează să preia restul de 50,03% din acțiuni pentru 296.85 de milioane de euro. Planul diviziei este de a se extinde și în România după finalizarea achiziției complete de către bp.

În prezent, Lightsource BP are un portofoliu de proiecte solare cu o capacitate totală de 8 GW, în diferite stadii de dezvoltare, în 19 țări. bp, compania-mamă, înregistrează venituri anuale de peste 233.74 de miliarde de euro și are aproximativ 87.800 de angajați, potrivit profit.ro.

×
Subiecte în articol: energie solara
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close