Antena 3 CNN Economic Hidroelectrica a fost listată la Bursă! Marcel Ciolacu: "Este un moment deosebit pentru economia noastră"

Hidroelectrica a fost listată la Bursă! Marcel Ciolacu: "Este un moment deosebit pentru economia noastră"

Trăim un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător național de energie, Hidroelectrica, spune premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de listare la BVB. "Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor", punctează el.

Hidroelectrica a fost listată la Bursă! Marcel Ciolacu: "Este un moment deosebit pentru economia noastră"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    12 Iul 2023   •   11:07

"Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător național de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanța consolidată pe termen lung poate fi obținută și la societățile de stat.", spune Matrcel Ciolacu.

"Ca să ajungi la performanță trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligență, seriozitate și profesionalism. Însă, dacă ne uităm doar la provocările din ultimii 3 - 4 ani, a fost și ceva în plus: o continuă adaptare la provocările economice, atât interne și regionale, cât și la contextul geopolitic internațional.

Hidroelectrica a reușit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a mai spus premierul.

Citește și: Hidroelectrica intră astăzi pe Bursă cu simbolul H2O. Capitalizarea de piaţă se ridică la 9,4 miliarde de euro

Marcel Ciolacu: "Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect"

Marcel Ciolacu afirmă că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica "s-a angajat și în a servi direct interesele românilor".

"A furnizat energie electrică la un preț corect, protejând cetățenii împotriva speculei și crizei energetice. Această abordare responsabilă și orientată către consumator a ajutat populația și a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înțelege așteptările și problemele românilor!

De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari și să se bucure de succesul și creșterea unei companii de succes”, adaugă prim-ministrul.

Marcel Ciolacu apreciază listarea Hidroelectrica la BVB vca fiind „un pas esențial pentru a democratiza și a aduce această perlă energetică a țării mai aproape de cetățeni”.

"Prin participarea ca acționari, românii pot beneficia direct de potențialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Însă listarea la bursă aduce beneficii și economiei românești în general. Atragerea de capital extern prin această listare va consolida poziția României și va susține dezvoltarea economică a țării.

În plus, regulile stricte și transparența cerute de piața de capital vor impune un control mai riguros care garantează responsabilitatea socială și de mediu. Astfel, resursele naturale vor fi protejate și utilizate într-un mod sustenabil și responsabil. Știu că Hidroelectrica are un plan ambițios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm și susținem.

Aceste investiții vor reduce dependența energetică față de Rusia și vor consolida poziția României în privința securității energetice și a asumării unui rol mai curajos de jucător regional", menționează premierul.

"Este un moment deosebit pentru economia noastră, pentru piața noastră de capital"

O companie care a susținut, nu o dată, peste 50% din consumul național de energie electrică, adaugă el, joacă în prezent un rol esențial și în menținerea stabilității și securității energetice a întregii regiuni. 

"Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susținerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital. În încheiere, felicit întreaga echipă care a gestionat proiectul listării la bursă. Este un moment deosebit pentru economia noastră, pentru piața noastră de capital.

Sunt convins că Hidroelectrica va continua să se dezvolte, să aducă prosperitate în țară, asigurând energie pentru generațiile viitoare. La fel cum sunt convins că Bursa de Valori va lansa și alte companii românești, private sau de stat, în liga mare a economiei, cu listări de miliarde de euro", încheie Ciolacu.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close