Antena 3 CNN Economic INCOME. România, ţara taxelor ABERANTE

INCOME. România, ţara taxelor ABERANTE

INCOME. România, ţara taxelor ABERANTE
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Mai 2014   •   14:32
Cel puţin 100 de taxe ar putea fi eliminate într-o singură zi, fără să afecteze bugetul de stat. Este o cifră înaintată chiar de către premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta. 
 
În mod paradoxal, însă, deşi teoretic această eliminare ar trebui să reducă drumurile birocratice ale contribuabililor, autorităţile încearcă să compenseze pe altă parte gaura de la buget. 
 
Anul acesta a început cu majorări de taxe şi impozite dar au apărut şi unele noi. Printre cele cu impact accentuat se numără indexarea accizelor cu o rată a inflaţiei de 4,77%, controversata acciză pe combustibili, dar şi impozitarea de 1,5% pe clădiri speciale. Sau taxa pe stâlp cum mai este denumită. Doar că acest nou bir a născut o serie de controverse între Ministerul de Finanţe şi mediul de afaceri. 
 
Deşi ar urma să fie aplicat din 26 mai, normele de aplicare ar putea să apară abia în toamnă, iar oamenii nu ştiu cum se calculează şi cât vor avea de plată. 
 
Anul acesta a adus şi posibilitatea unei majorări a taxelor locale cu până la 20% peste rata inflaţiei în cazul persoanelor fizice. 
 
De parcă nu sunt suficiente taxele locale aberante deja existente, precum taxa pe şanţ, taxa de linişte sau taxa pe cal, la Galaţi şi Sibiu, spre exemplu, căsătoria înainte de ora 19 se taxează cu 72 de lei, iar după această oră, costurile cresc până la 100 de lei. 
 
În schimb, la Iaşi, dacă vrei să te căsătoreşti sau să îţi înmatriculezi maşina trebuie să faci mai întâi dovada plantării unui pom sau trebuie pur şi simplu plăteşti o "taxă de pom". 
 
Şi timişorenii au taxe locale cel puţin la fel de ciudate. Sub motivaţia că cetăţenii ar fi deranjaţi de artificii, primăria a impus firmelor de servicii pirotehnice o taxă de 300 lei pentru fiecare minut de spectacol cu artificii. 
 
Aţi putea crede că ne mai lipseşte taxa pe apă de ploaie, dar, supriză! O plătim şi pe asta. În toate localităţile în care există canalizare, pe facturi se regăşte aşa-numita „apă meteorică". În medie o familie plăteşte în jur de 10 lei, dar problema este că oamenii trebuie să achite banii şi atunci când NU plouă. Aşadar, poate o taxă pe aer ne-ar mai trebui.
 

×
Subiecte în articol: tara taxe România costuri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close