Antena 3 CNN Economic Vor îngheţa pensiile şi salariile? Adrian Câciu: "Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani"

Vor îngheţa pensiile şi salariile? Adrian Câciu: "Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani"

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, exclude posibilitatea înghețării pensiilor sau a salariilor, în contextul reducerii cu 10% a cheltuielilor publice cu bunuri și servicii, în vederea asigurării fondurilor pentru programul "Sprijin pentru România".

Vor îngheţa pensiile şi salariile? Adrian Câciu: "Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    25 Mai 2022   •   15:31

"Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat", a spus ministrul Finanțelor, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, după ce premierul a cerut austeritate de la ministere.

Adrian Câciu: "Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani"

Câciu, care spune că "trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani", a precizat că nu vor fi afectate investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile, și că reducerea cheltuielilor va fi însoțită de majorarea veniturilor la buget și de creșterea absorbției fondurilor europene.

Adrian Câciu spune că nu vor fi reduse doar achizițiile de bunuri și servicii, ci vor fi făcute economiii și în alte sectoare, cum ar fi subvențiile și transferurile.

Pe de altă parte, pachetul de sprijin nu va duce la creșterea inflației, așa cum au anticipat unii analiști, a spus ministrul. 

Câciu: "Din iulie vor fi înghețate și angajările la stat"

Însă, din iulie vor fi înghețate și angajările la stat, a spus ministrul, care a precizat că decizia permite continuarea unor proceduri aflate în curs. 

"Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. 

În acest an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apară o creștere semnficativă a angajări", a spus ministrul.

Nicolae Ciucă cere austeritate: "Fiecare minister va trebui să asigure o reducere a cheltuielilor cu 10%"

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor, miercuri, să se asigure că acele cheltuieli cu bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%.

"Așa cum ne-am asumat în cadrul coaliției, am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul activității Guvernului, cât mai ales în ceea ce privește continuarea programului "Sprijin pentru România" și măsurile respective vin practic și impactează pe ceea ce înseamnă programul de guvernare, în sensul în care la fiecare minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii cu 10%. 

Este o decizie de solidaritate în actualele condiții economico-financiare și vă cer fiecăruia să luați măsurile necesare astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent”, anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close