Antena 3 CNN Economic Lista românilor cu card de energie, actualizată. Guvernul a găsit peste 2,1 milioane de locuri de consum eligibile pentru ajutorul de la stat

Lista românilor cu card de energie, actualizată. Guvernul a găsit peste 2,1 milioane de locuri de consum eligibile pentru ajutorul de la stat

Peste 2,1 milioane de locuri de consum care se încadrează pentru cardul de energie pentru plata facturilor a fost identificat până la începutul lunii martie, informează Guvernul.

Lista românilor cu card de energie, actualizată. Guvernul a găsit peste 2,1 milioane de locuri de consum eligibile pentru ajutorul de la stat
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2023   •   08:36

De asemenea, au fost emise peste 590.000 de înştiinţări privind neeligibilitatea (303.678 înştiinţări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei şi 286.409 înştiinţări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei).

"Nota de informare de care Guvernul a luat act include o analiză a situației la zi privind ajutorul financiar de 1.400 de lei, acordat în două tranșe în acest an, pentru plata facturilor la energie de către persoanele vulnerabile.

Astfel, până la începutul lunii martie, s-a identificat un număr de 2.147.325 locuri de consum eligibile. 

Pentru tranșa 1, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a emis și alimentat conturile aferente cardurilor de energie pentru 1.789.271 locuri de consum în luna februarie.

Citeşte şiSe schimbă Legea cardurilor de energie, abia adoptată. Fără plata facturilor prin intermediul Poştei Române

Lista cu beneficiarii eligibili a fost actualizată și 358.054 urmează să primească carduri de energie în prima parte a lunii martie.

De asemenea, au fost emise 590.087 de înștiințări privind neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). 

În ceea ce privește activitatea de call center, a fost preluat un număr de 107.890 apeluri telefonice și a fost soluționat un număr de 7.544 sesizări scrise.

Pentru prima tranșă de 700 de lei, s-au efectuat peste 270.000 de plăți prin mandat poștal, în valoare de peste 85 milioane lei, și s-au procesat peste 4.000 de plăți online, în valoarea de cca.1,7 milioane lei", se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Cum plăteşti factura online cu cardul de energie, în două minute. Explicaţii pas cu pas

Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi online, în câţiva paşi simpli care durează câteva minute.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Poştei Române şi să accesaţi aplicaţia de acolo, care vă îndrumă pas cu pas spre ce aveţi de făcut.

Iată, mai pe larg, tot ce aveţi de făcut pentru a plăti factura online cu cardul de energie.

1. Intraţi pe site-ul posta-romana.ro şi accesaţi secţiunea Compensare energie, din stânga sus.

2. Completaţi, în formularul de acolo, furnizorul de energie pentru care faceţi plata sau asociația de proprietari/locatari şi codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia.

3. Scrieţi apoi codul cardului de energie și, ulterior, codul numeric personal (CNP) al unuia dintre beneficiarii cardului de energie.

Codul cardului de energie se află în spațiul destinat informațiilor personale (nume, adresă etc.), ca în exemplul de mai jos: cel din cadranul roşu.

4. Încărcarea online a documentelor - factură și card de identitate. După ce aţi completat toate câmpurile necesare, apăsaţi pe butonul Trimite.

5. Veţi primi pe e-mail confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată. În cel mult cinci zile mai primiți, tot pe e-mail, o altă confirmare că cererea v-a fost rezolvată.

Vezi şi: Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care românii pot plăti factura cu voucherul

Plățile vor putea fi făcute în trei moduri, fie direct la oficiul poștal, fie la domiciliu, prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online. 

Ajutorul se acordă în două tranșe de câte 700 de lei, în februarie și în luna septembrie.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Este vorba de facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

×
Subiecte în articol: cardul de energie facturi la energie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close