Antena 3 CNN Economic Se schimbă Legea cardurilor de energie, abia adoptată. Fără plata facturilor prin intermediul Poştei Române

Se schimbă Legea cardurilor de energie, abia adoptată. Fără plata facturilor prin intermediul Poştei Române

Georgiana Adam
7 minute de citit Publicat la 15:03 23 Feb 2023 Modificat la 15:22 23 Feb 2023
card energie
Se schimbă Legea cardurilor de energie, abia adoptată. Fără plata facturilor prin intermediul Poştei Române Sursa foto: Antena 3 CNN/Posta Romana

A fost haos în oficiile poştale cu plata facturilor cu cardul de energie. Românii încearcă să-şi achite notele de plată cu ajutorul cardurilor de energie, dar, de cele mai multe ori aşteaptă ore întregi şi este aglomeraţie mare. 

Oamenii se plâng că stau ore întregi la coadă la Poştă, ca să-şi achite facturile, iar poștașii care ar trebui să vină acasă nu au primit încă acele scannere. Cei care le-au primit nu prea știu să le folosească. 

USR a propus o modificare legislativă care scutește 3,5 milioane de oameni de drumurile și cozile la Poșta Română pentru cardurile de energie. 

Amendamentul USR a fost votat astăzi în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, dar mai este drum lung până să se schimbe legea.

Citeşte şiHaosul cardurilor de energie: Aproape un milion de români au fost respinşi, iar jumătate din beneficiari nu au primit voucherele

Amendamentul modifică ordonanța 166/2022, astfel încât facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără plata intermediară prin intermediul Poștei Române.

"Este drum lung (până la schimbarea legii - n.r.), însă de partea cealaltă este ceva ce nu prea funcționează. 

Ceea ce am propus noi prin acest amendament, de când a apărut în dezbatere publică, este ca pentru 3,5 milioane de beneficiari din totalul de patru, acea categorie pentru care se știu toate detaliile, Ministerul Fondurilor Europene - în loc să transfere banii asociați facturilor către Poșta Română, unde oamenii să stea la coadă prin procedura cu copia după toate documentele - să transfere banii direct în contul furnizorului, pentru că statul român știe care este furnizorul de gaz și de electricitate pentru cei care sunt consideraţi beneficiar de sprijin.

USR: "Propunerea noastră era ca pentru cei 3,5 milioane de români să se facă plata instant între Guvern și furnizori"

Ar putea să facă transferul online direct furnizorilor de energie, care ar modifica factura oamenilor care beneficiază de card de energie, aplicând un discount corespunzător celor 700 RON în factura lunii următoare, astfel încât nu s-ar mai duce nimeni nici la Poștă.

Motivul este acela că oamenii care beneficiază de card de energie nu sunt toți foarte în cunoștință de cauză. 

Am fost și eu ieri la poștă în orașul meu, la Târgu Jiu. Erau oameni care se uitau și așteptau niște informații, trebuiau să meargă la xerox ori să facă copii după factura de gaz, de curent, copie după buletin. 

După aceea stăteau la o coadă unde nu înțelegeau exact ce trebuie să facă. Procedura asta nu funcționează și dovada este următoarea: în prima zi când a fost aglomerație, Poșta Română a procesat în toată țara la 13.000 de astfel de plăți şi sunt patru milioane de oameni care beneficiază de cardurile de energie", a susţinut Radu Miruţă, deputat USR, joi, la Antena 3 CNN.

"Problema respectivă nu este pentru cei 500.000 de oameni, ci pentru cei 3,5 milioane de oameni. 

Şi, atunci, propunerea noastră era ca pentru cei 3,5 milioane de oameni să se facă plata instant între Guvern și furnizori, pentru că toate detaliile acestea există, iar pentru restul de 500.000 de oameni să se continue procedura prin Poșta Română cu poștașul sau cu oamenii care vin la poștă.

Adică una e să fie 500.000 de oameni care stau în procedura aceasta, alta e să fie și ceilalți 3,5 milioane pentru care nu e nevoie de așa ceva", a completat Radu Miruţă.

Cum plăteşti factura online cu cardul de energie, în două minute. Explicaţii pas cu pas

Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi online, în câţiva paşi simpli care durează câteva minute.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Poştei Române şi să accesaţi aplicaţia de acolo, care vă îndrumă pas cu pas spre ce aveţi de făcut.

Iată, mai pe larg, tot ce aveţi de făcut pentru a plăti factura online cu cardul de energie.

1. Intraţi pe site-ul posta-romana.ro şi accesaţi secţiunea Compensare energie, din stânga sus.

2. Completaţi, în formularul de acolo, furnizorul de energie pentru care faceţi plata sau asociația de proprietari/locatari şi codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia.

3. Scrieţi apoi codul cardului de energie și, ulterior, codul numeric personal (CNP) al unuia dintre beneficiarii cardului de energie.

Codul cardului de energie se află în spațiul destinat informațiilor personale (nume, adresă etc.), ca în exemplul de mai jos: cel din cadranul roşu.

4. Încărcarea online a documentelor - factură și card de identitate. După ce aţi completat toate câmpurile necesare, apăsaţi pe butonul Trimite.

5. Veţi primi pe e-mail confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată. În cel mult cinci zile mai primiți, tot pe e-mail, o altă confirmare că cererea v-a fost rezolvată.

Cum se plăteşte cu cardul de energie în zonele fără internet

De asemenea, ministrul a prezentat modalitatea în care vor fi folosite cardurile în zonele în care nu există acces la internet.

"Poștașul va avea cu el factura fiscală, chitanța și dovada serviciilor de mandat poștal și le va completa de mână.

Când se va întoarce la oficiul poștal, acesta va introduce datele notate în sistemul informatic", a explicat Marcel Boloș.

Iniţial, ar fi trebuit ca 2.800.000 de persoane să primească în mod direct cardurile, dar peste 500.000 de persoane au fost deja declarate respinse pe motiv că veniturile lor depășeau plafonul stabilit de 2.000 de lei. 

Vezi şi: Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care românii pot plăti factura cu voucherul

Plățile vor putea fi făcute în trei moduri, fie direct la oficiul poștal, fie la domiciliu, prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online. 

Ajutorul se acordă în două tranșe de câte 700 de lei, în februarie și în luna septembrie.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Este vorba de facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni până pe 20 februarie.

Cum se face plata cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

Vezi şi: Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

×
Parteneri
x close