Antena 3 CNN Economic Haosul cardurilor de energie: Aproape un milion de români au fost respinşi, iar jumătate din beneficiari nu au primit voucherele

Haosul cardurilor de energie: Aproape un milion de români au fost respinşi, iar jumătate din beneficiari nu au primit voucherele

Luni se vor putea face primele plăți cu cardul de energie, dar nici măcar jumătate dintre beneficiari nu le-au primit.

Haosul cardurilor de energie: Aproape un milion de români au fost respinşi, iar jumătate din beneficiari nu au primit voucherele
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2023   •   16:26

În plus, un milion dintre români fie au fost respinși, fie încă așteaptă clarificări pentru a şti dacă mai primesc sau nu ajutor la plata facturilor.

Deşi mai sunt doar zile până când vor putea fi făcute primele plăți cu cardul de energie, sunt în continuare sute mii de oameni care așteaptă să primească aceste carduri. 

Potrivit unor surse, până în acest moment au fost distribuite 1.500.000 de carduri și, deși inițial ar fi trebuit ca 2.800.000 de persoane să primească în mod direct cardurile, acum știu sigur că sunt eligibile doar 1.700.000 de persoane. 

Asta pentru că 550.000 așteaptă să le fie clarificată situația, în timp ce alte peste 500.000 de persoane au fost deja declarate respinse pe motiv că veniturile lor depășeau plafonul stabilit de 2.000 de lei. 

Citeşte şi: Când expiră banii de pe cardul de energie. Data până la care românii pot plăti factura cu voucherul

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În zilele următoare, sunt aproximativ 300.000 de români care așteaptă să le vină cardul de energie, iar restul așteaptă să vadă dacă vor mai primi sau nu acest ajutor pentru plata facturilor la energie. 

Plățile vor putea fi făcute în trei moduri, fie direct la oficiul poștal, fie la domiciliu, prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online. 

Ajutorul se acordă în două tranșe de câte 700 de lei, în februarie și în luna septembrie.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Este vorba de facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni până pe 20 februarie.

Cum se face plata cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Cum se face online plata facturilor cu cardul de energie

Conform procedurii publicate pe site-ul Poștei Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

1. Poşta Română - aplicație electronică

2. Beneficiarul trebuie:

- să se logheze cu seria cardului de energie

- să încarce documentele online

- să aibă o adresă de mail

3. Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

Vezi şi: Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close