Antena 3 CNN Economic Marcel Boloș a explicat ce se va schimba în România: ”Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană!”

Marcel Boloș a explicat ce se va schimba în România: ”Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană!”

”Comisia Europeană urmărește o reformă de deficit bugetar restrictivă”, susține Marcel Boloș, care spune că singura șansă de a ne dezvolta pe termen lung sunt banii de la PNRR pe care România îi va primi doar dacă respectă regulile impuse de CE.

Marcel Boloș a explicat ce se va schimba în România: ”Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană!”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    14 Apr 2023   •   14:35

După ce președintele Klaus Iohannis a dat semnalul pentru Guvern, anunțând că ministrul de Finanțe trebuie să facă rost de bani, nu prin tăieri de salarii și disponibilizări, Executivul mizează acum pe fondurile europene.  

Cum marile măsuri de economisire ale miniștrilor nu însumează nici 3 miliarde de lei, Guvernul ar vrea să ia bani de la Uniunea Europeană.  

Mai mult decât atât, în acest moment, guvernul are mai multe scenarii pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. În primul rând, interzicerea majorărilor salariale, care ar avea ca efect înghețarea anului școlar și proteste în aparatul de stat. 

Al doilea scenariu constă în înghețarea angajărilor la stat, care ar avea ca efect un deficit de angajați în poliție, Jandarmerie, ISU, ambulanță și spitale. 

De asemenea, Guvernul se gândește la interzicerea cumulului pensie salariu, în cazul persoanelor care lucrează la stat, care ar avea ca efect un deficit de medici. 

Citește și: Scădere cu 5-10% a salariilor bugetarilor! Ministrul care dă oamenii afară

O altă măsură constă în stabilirea unei limite lunare de cheltuieli pentru ministere. 

Ministrul Investițiilor si Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a intrat în direct la Antena 3 CNN și a explicat care este, cu adevărat, situația în ceea ce privește banii românilor.

”Sunt măsuri de folosire cu chibzuința a banilor pe care îi avem la buget. Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat, inclusiv dacă vorbim despre pensiile speciale, inclusiv dacă vorbim despre salariile și cheltuielile cu salariile bugetare. Sunt toate măsuri pe care deseori le-am denumit ca o trecere la normalitate și folosire judicioasă a banilor pe care îi avem acordați, pe lângă cei europeni. 

Acestea sunt lucruri pe care Ministerul de Finanțe, dacă va socoti de cuviință, le va prezenta în ședința de guvern. Orice astfel de măsuri lasă loc potrivit și buget disponibil pentru condițiile pe care le are de realizat România.  

Comisia Europeană urmărește o reformă de deficit bugetar restrictivă și trecerea aceasta de la un deficit de la un 4,4% la un deficit de 3% din PIB nu se poate realiza dintr-o dată și măsura aceasta a plafoanelor lunare dă posibilitatea implementării folosirii cu chibzuință a banilor. 

Noi nu ne putem permite, în momentul de față, la valoarea contractelor de finanțare pe care le avem încheiate și la valoarea contractelor de lucrări încheiate, noi nu ne putem permite să nu atragem banii europeni și sarcina mea, ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, este ca în România să ajungă până la ultimul cent din banii europeni. Fiindcă aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung și de aceea, banii din PNRR sunt acordați condiționat de cele patru reforme pe care le avem: 

  • reforma pensiilor speciale
  • reforma pensiilor
  • reforma corporațiilor și guvernatei corporațiilor de stat
  • reforma salarizării bugetarilor 

Toate acestea sunt reforme serioase care converg spre ceea ce spunea domnul ministru referitor la folosirea chibzuită a banilor”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: marcel bolos
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close