Antena 3 CNN Economic Marius Budăi, anunţ despre pensii şi salarii: "Veniturile din România sunt încă foarte mici şi avem nevoie de creşteri"

Marius Budăi, anunţ despre pensii şi salarii: "Veniturile din România sunt încă foarte mici şi avem nevoie de creşteri"

Veniturile românilor, fie că vorbim de salarii sau pensii, nu vor scădea anul acesta, dă asigurări ministrul Muncii, care spune că e nevoie chiar de creşteri.

Marius Budăi, anunţ despre pensii şi salarii: "Veniturile din România sunt încă foarte mici şi avem nevoie de creşteri"
de Georgiana Adam    |    13 Feb 2023   •   08:39

În ceea ce priveşte pensiile, prioritatea ministerului condus de Marius Budăi este rezolvarea inechităţilor care vine cu un impact bugetar consistent.

"Veniturile din România sunt încă foarte mici şi încă avem nevoie de creşteri", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Ceea ce le-am promis eu sindicatelor din învăţământ şi din educaţie, din sănătate şi asistenţă socială şi tuturor sindicatelor că atunci când vom discuta despre legea salarizării, cu siguranţă pentru că la nivel de scriere a PNRR nu au fost consultaţi, de altfel nici cu partidele din opoziţie, nici cu societatea civilă nu a existat consultare, a fost aşa secretizat acest plan şi le-am promis că nu vom lua nicio decizie decât după ce vom discuta şi cu toate sindicatele, şi cu toţi cei implicaţi, pentru că aşa este corect.

Nu vom accepta sub nicio formă ca veniturile niciunui cetăţean să scadă, ci din contră, să crească pentru că veniturile din România sunt încă foarte mici şi încă avem nevoie de creşteri, fie că vorbim de salariile de la stat sau de la privat sau de pensii sau de alte surse de venituri pentru cetăţeni.

Citeşte şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Atunci când vom avea elemente clare despre majorări întâi le vom agrea în coaliţie apoi vom comunica şi public", a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vezi şiPensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

La finalul anului trecut, în țara noastră erau înregistrați 4.787.920 de pensionari.

×
Subiecte în articol: pensii Marius Budăi salarii
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close