Antena 3 CNN Economic Marius Budăi: "Am trei variante pentru recalcularea pensiilor". Care este principiul de bază şi ce spune ministrul Muncii despre posibile tăieri de pensii

Marius Budăi: "Am trei variante pentru recalcularea pensiilor". Care este principiul de bază şi ce spune ministrul Muncii despre posibile tăieri de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat marţi, la Antena 3 CNN, că are pe masă trei variante pentru recalcularea tuturor pensiilor, nu numai a celor speciale.

Marius Budăi: "Am trei variante pentru recalcularea pensiilor". Care este principiul de bază şi ce spune ministrul Muncii despre posibile tăieri de pensii
Sursa foto: gov.ro
de Milena Niță    |    28 Mar 2023   •   15:47

"Noi, Ministerul Muncii, în colaborare cu directă cu Casa Națională de Pensii Publice, încheiem astăzi sau mâine, cel târziu, trei variante ale legii pensiilor.

Așa cum s-a stabilit în programul de guvernare, plecăm de la analiza legii 127 și acele trei variante le vom pune pe masa coaliției pentru decizie și așteptăm decizia coaliției, pentru că trebuie să continuăm apoi cu o formulă și cu un studiu de impact mai amănunțit cu Banca Mondială.

Ulterior, vreau să demarez discuțiile cu sindicatele, cu partenerii sociali și cu asociațiile de pensionari, pentru că așa mi se pare normal. Nu cred că ceea ce s-a întâmplat la scrierea PNRR trebuie să se mai repete", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la Antena 3 CNN.

Oficialul spune că la baza celor trei propuneri de recalculare a pensiilor stă principiul echităţii.

Citeşte şiTăieri la pensiile speciale şi indexare cu rata inflaţiei. Cine ia mai puţini bani | Deciziile coaliţiei pe pensiile speciale

Ce cuprind cele trei propuneri de recalculare a pensiilor

"Este primul principiu de la care am plecat, pentru că este și normal să fie așa, la contribuții relativ egale să avem să avem pensii egale și, atunci, acesta este principiul de bază. 

De asta și în această perioadă noi continuăm preluarea datelor în format electronic, separarea datelor din perioadă contributivă cu perioade de asimilate, sporurile cu caracter permanent, separate de sporurile care nu au avut caracter permanent, sporuri care au fost luate în calcul la momentul intrării la pensii, sporuri care nu au fost luate în calcul. 

În aceste trei variante propunerea principală este rezolvarea inechităților și în urma recalculării să nu scadă absolut nicio pensie și, bineînțeles, că vor fi și majorări de pensii atunci când coaliția o va decide (...).

Așa cum știți, trebuia să am o lege terminată până la 31 martie, este aceasta în lucru. Nu se ține neapărat la aceste termene, cât se ține la a avea o lege discutată cu toți cei interesați. 

Marius Budăi promite că niciun român nu va pierde bani după recalcularea pensiilor

În primul rând, să nu se mai repete greșeala de la scrierea PNRR. Eu nu voi face așa ceva", a completat oficialul de la Muncă.

Nu în ultimul rând, Marius Budăi a afirmat că, în urma recalculării pensiilor, niciun român nu va pierde bani.

"E exclus să fie așa ceva cât eu voi avea funcție de ministru", a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce a convenit coaliţia pe pensiile speciale

1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei

4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat

6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Toate aceste principii vor fi transpuse în lege sub formă de amendamente.

×
Subiecte în articol: pensii recalculare pensii Marius Budăi
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close