Antena 3 CNN Economic Surse: Modificări la pensiile speciale | Interzis cumulul şi nimeni nu va mai depăşi veniturile din activitate

Surse: Modificări la pensiile speciale | Interzis cumulul şi nimeni nu va mai depăşi veniturile din activitate

Vin veşti deloc bune pentru românii care au pensii speciale, după deciziile luate în coaliţia de guvernare.

de Georgiana Adam    |    27 Mar 2023   •   13:15

Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, după discuţiile de duminică seară dintre liderii coaliţiei şi miniştrii de resort, au căzut de acord că valoarea pensiilor speciale nu va mai depăşi veniturile din activitate.

Acesta este unul dintre amendamentele care vor fi depuse la Senat, la Legea pentru reforma pensiilor de serviciu.

În plus, nu se va mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se va alege doar o pensie, fie cea de magistrat, fie de parlamentar.

De asemenea, pentru pensionarii români din Ministerul Apărării şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Citeşte şiTăieri la pensiile speciale şi indexare cu rata inflaţiei. Cine ia mai puţini bani | Deciziile coaliţiei pe pensiile speciale

Rezolvarea acestei probleme este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro. 

Surse politice spun că liberalii nu vor să renunţe la pensiile militarilor, dar social-democrații insistă.

Trei comisii se vor pronunţa pe amendamentele depuse la legea pensiilor. Partidele din opoziţie vor depune şi ele amendamente pentru eliminarea pensiilor speciale, însă parlamentarii puterii nu vor ţine cont decât de acele modificări venite din partea ministerelor de resort.

Termenul de adoptare tacită este de 60 de zile si se împlinește la data de 31.03.2023.

În vederea restaurării principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, dar și pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat, se impune modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu.

Ce a convenit coaliţia pe pensiile speciale

Vezi şiTalonul de "pensie nesimţită" din ianuarie 2023, al unui pensionar MAI, postat pe internet. Câţi bani câştigă românul

1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei

4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat

6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Toate aceste principii vor fi transpuse în lege sub formă de amendamente.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close