Antena 3 Economic Ministerul Finanțelor: Deficit bugetar de 4,7% din PIB după primele șapte luni ale anului!

Ministerul Finanțelor: Deficit bugetar de 4,7% din PIB după primele șapte luni ale anului!

de Georgiana Adam    |    26 Aug 2020   •   14:45
Ministerul Finanțelor: Deficit bugetar de 4,7% din PIB după primele șapte luni ale anului!
Sursa foto: Pixabay.com

Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,68 mld lei (4,7% din PIB), a anunțat miercuri Ministerul Finanțelor.

Creșterea deficitul bugetar aferent primelor șapte luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-iulie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (12,5 mld lei), de creșterea cu 3,05 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-iulie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Cât cheltuie statul român pe salarii, pensii și asistență socială. Date alarmante!

Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 4,61 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 6,56 mld lei.

Ministerul Finanțelor precizează că sume în valoare de 27.01 mld lei (2,55% din PIB) au fost ”lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor deficit
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close