Antena 3 CNN Economic Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare. Anunţ pentru 120.000 de români

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare. Anunţ pentru 120.000 de români

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, joi, că va abroga taxa pe soare pentru prosumatori.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare. Anunţ pentru 120.000 de români
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    28 Mar 2024   •   12:00

Este vorba despre ordonanța de urgență care permitea ANRE să taxeze prosumatorii începând cu 1 decembrie 2026, dacă ar fi depășit 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România.

"Așa cum am promis, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat eventual ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor. 

Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW", a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Guvernul a explicat, la adoptarea acestei OUG, în urmă cu doi ani, că intenţionează să nu pună în aplicare această măsură, ci doar a dorit să transpună în legislaţie o directivă europeană. 

La începutul lunii februarie, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a cerut autorităţilor să scoată acest paragraf din lege, pentru a nu exista riscul ca această "taxă pe soare" (autoconsum - n.r.) să fie introdusă.

În prezent, legislaţia permite autorităţilor să introducă această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close