Antena 3 CNN Economic Ministrul Muncii, anunţ despre pensiile românilor, după ce poştaşii ameninţă cu grevă. Vor fi sau nu întârzieri la plata pensiilor în aprilie

Ministrul Muncii, anunţ despre pensiile românilor, după ce poştaşii ameninţă cu grevă. Vor fi sau nu întârzieri la plata pensiilor în aprilie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, cere poştaşilor care ameninţă cu grevă să nu pună în pericol livrarea pensiilor către români. 

de Gina Vacariu    |    21 Mar 2024   •   13:16

Simona Bucura Oprescu a spus joi, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, că Poşta trebuie să respecte contractul, iar românii să nu afectaţi. 

"Casa Națională de Pensii și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială au o convenție cu Poșta Română. 

Poșta Română trebuie să-și respecte convenția. 

Beneficiarii, fie că sunt beneficiari de prestații și beneficii sociale, fie că sunt pensionari, nu trebuie să fie afectați de asta. 

Poșta Română trebuie să-și respecte convenția", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, joi, în interviul exclusiv pentru Antena 3 CNN.

Întrebată dacă are certitudinea că vor fi și pensiile, și ajutoarele sociale plătite la timp luna viitoare, şefa de la Muncă a precizat că va face toate verificările ca Poșta Română își respectă obligațiile.

"Sigur, noi, prin instituțiile noastre, care au această convenție cu Poșta Română, vom face toate verificările care țin de noi, astfel încât să ne asigurăm că în baza contractului dintre părți, în baza acestei convenții, Poșta Română își respectă obligațiile", a precizat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a fost întrebat, de asemenea, dacă ia în considerare, la acest moment, că ar putea fi întârzieri în plata pensiilor luna viitoare.

"Eu știu că în momentul când un ministru comunică trebuie să fie o certitudine. 

Eu vă spun în acest moment că avem o convenție pe care Poșta Română trebuie să o respecte", a replicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Angajaţii Poştei Române ameninţă cu greva generală

Angajaţii Poştei Române au intrat miercuri într-o grevă de avertisment. Sindicaliștii amenință că urmează să intre și în grevă generală, dacă salariile și sporurile nu le vor fi majorate.

Mai exact, sindicaliștii din Poșta Română au intrat miercuri în grevă de avertisment, iar poștașii nu au lucrat între orele 8:00 și 10:00.

În aproape toate oficiile poștale, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) nu au lucrat.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, susține că, dacă nu va fi rezolvată problema legată de majorarea salariilor, cel mai probabil angajații vor intra în grevă generală, în ultima zi lucrătoare a lunii martie.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close