Antena 3 CNN Economic Inflaţia din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Mircea Badea: "Războiul cu inflaţia va fi câştigat, dar de către inflaţie"

Inflaţia din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Mircea Badea: "Războiul cu inflaţia va fi câştigat, dar de către inflaţie"

Rata inflaţiei în Statele Unite a atins nivelul de 8,2% în septembrie, în contextul în care preţurile la produse de larg consum continuă să aibă cel mai mare ritm de majorare din ultimele decenii.

Inflaţia din SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Mircea Badea: "Războiul cu inflaţia va fi câştigat, dar de către inflaţie"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Iulia Gorgorin    |    13 Oct 2022   •   23:45

În timp ce România se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, veştile care vin din afara ţării nu sunt deloc bune. Rata inflaţiei din Statele Unite ale Americi creşte pe zi ce trece, iar în prezent a ajuns la cel mai ridicat din ultimii 40 de ani.

Mai exact, a atins nivelul de 8,2% în septembrie, în contextul în care preţurile la produse de larg consum continuă să aibă cel mai mare ritm de majorare din ultimele decenii.

Mircea Badea a fost invitat în cadrul emisiunii " În faţa Naţiunii", unde a fost întrebat dacă rata inflaţiei din SUA va afecta şi România. 

"Aici nu avem ce să mai discutăm. Absolut că loveşte şi în România. Astăzi au ieşit datele pe inflaţie în Statele Unite şi unii ar putea să înţeleagă dacă inflaţia e 8,2 şi luna trecută era 8,3, ea ar fi scăzut cu 0,1. Aşa este, doar că este nucleul dur al infaţiei, plus nişte colaterale. Nucleul dur a crescut şi este la maximul din ultimii 40 de ani, deci din 1982 nu s-a mai întâlnit un astfel de nivel, la nucleul dur al inflaţiei.

Şi atunci se pune întrebarea dacă, după mai multe ridicări de rată a dobânzii şi după mai multe artificii la colateralele despre care vorbeam, cum ar fi de exemplu, să scoţi petrol din rezerva strategică (...) şi ai totuşi această inflaţie, ce iepuri mai ai de scos din joben? Şi răspunsul e, nu prea mai ai. Atunci, bursa americană, astăzi s-a prăbuşit în mod absolut firesc şi urmează, probabil, o nouă ridicate a ratei dobânzii, în Statele Unite.

Reiau foarte pe scurt predicţia mea, sigur, de neofit. Războiul cu inflaţia va fi câştigat, dar de către inflaţie .Nu există nicio şansă. Nici cea mai mică şansă să se câştige războiul cu inflaţia", a concluzionat Mircea Badea.

În România, inflaţia a crescut de la 15,3% la 15,9%, în doar două luni, creștere care indică scăderea puterii de cumpărare.

Citiţi şi: Cât mănâncă inflaţia din venitul minim al românilor | Cifrele adevărului 
 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close