Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât mănâncă inflaţia din venitul minim al românilor | Cifrele adevărului

Cât mănâncă inflaţia din venitul minim al românilor | Cifrele adevărului

Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, iar veştile pentru viitor nu sunt deloc bune. Analiştii economici spun că ne aşteaptă recesiunea. Românii se plâng că abia mai fac faţă creşterilor de preţuri. Cât mănâncă inflaţia concret din veniturile noastre, aflaţi din reportajul următor.

Cât mănâncă inflaţia din venitul minim al românilor | Cifrele adevărului
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2022   •   20:02

Indicatorul care măsoară majorarea preţurilor- inflaţia- a crescut de la 15,3% la 15,9% în doar două luni.

Este un nivel record pentru ultimele două decenii.

"Avem exemplul unei pensii minime. Ştim că este de 1.000 de lei lunar. Aproximativ un milion de pensionari au acest venit. Inflaţia reprezintă 15,9%. Adică, 159 de lei lunar se pierd din aceşti 1.000 de lei. Deci, oamenii rămân cu 841 de lei. Asta înseamnă că de cei 159 de lei ne-am putea lua lunar o pereche de încălţăminte. Dar banii se duc pe orice altceva, mănâncă scumpirile din venituri", a explicat Alex Vlădescu, jurnalist Antena 3 CNN.

Exact în această situaţie este şi doamna Nistor din Ploieşti pe care am găsit-o la piaţă.

"Abia cumpăr! În loc de un kg de roşii, iau o jumătate. La toate pe jumătate! Doi ardei erau 3 lei, n-aveam bani să iau. Dar mi i-a dat fata aşa, de pomană", spune Steliana Nistor, pensionară.

Trai greu au şi aproximativ 1,2 milioane de români care supravieţuiesc de la o lună la alta cu salariul minim pe economie: adică, doar 1.524 de lei.

Ei pierd 242 de lei lunar, din cauza inflaţiei. De aceşti bani ar putea să îşi cumpere o pereche de încălţăminte, de exemplu.

Şi cei mici sunt afectaţi. Dintr-o alocaţie de 243 de lei, inflaţia "mănâncă" aproximativ 40 de lei.

Analiştii economici spun că ţara ar putea intra în recesiune economică în acest ritm.

"Autoritățile sunt principalele vinovate pentru această situație, în condițiile în care controlează aproape total producția de energie și gaze din România. Dacă ar fi stopat creșterea prețurilor la producătorii de stat, n-am fi ajuns în această situație", spune Adrian Negrescu, analist economic.

Paradoxal, Guvernul estimează că anul viitor vom avea o creştere economică de peste 3%.
 

 

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close