Antena 3 CNN Economic Mircea Coşea, despre scumpirile care îi aşteaptă pe români, în urma războiului din Israel: "Preţul la carburant va creşte. Asta e sigur"

Mircea Coşea, despre scumpirile care îi aşteaptă pe români, în urma războiului din Israel: "Preţul la carburant va creşte. Asta e sigur"

Războiul din Orientul Mijlociu destabilizează economia la nivel mondial. Profesorul Mircea Coşea, expert în macroeconomie, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre efectele economice ale conflictului din Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Oct 2023   •   12:58

Sunt anunţuri cu creşterea de preţuri la carburanţi, dar şi pe piaţa imobiliară. Profesorul Mircea Coşea, expert în macroeconomie, a avut o intervenţia în direct la Antena 3 CNN în care a făcut o analiză a efectelor războiului pe plan economic.

"Până acum câteva zile, criza era evidentă, din punct de vedere al violenţelor, al războiului. Acum, criza s-a accentuat, pentru că există o instabilitate evidentă politică în Israel. Există o poziţie care nu mai este de acord cu ce se întâmplă la nivelul Guvernului, deci este şi mai grav.

Două lucruri sunt importante, după părerea mea. Preţul la carburant va creşte. Va creşte, asta e sigur. Întotdeauna este indicatorul cel mai sensibil la astfel de probleme. Va creşte la benzină, la motorină. Problema care cred eu că va deranja este problema gazului", a spus expertul în macroeconomie, Mircea Coşea.

Citeşte şi: Soția românului răpit de teroriștii din Gaza merge în Parlamentul României și este primită de premierul Ciolacu

"S-a creat încă un stres în economia mondială"

"Europa avea nişte acorduri în desfăşurare cu importul de gaz din Israel penru această iarnă. În Israel este un hub de gaz foarte bogat, care s-a format din resursele pe care le au în comun Israelul, Cipru şi Egiptul. Este o mare rezervă de gaz în partea israeliană. Or, deocamdată, acolo s-a întrerupt orice activitate. Deci va fi o problemă şi aici.

Însă, marea problemă este instabilitatea. Literatura străină occidentală chiar ieri spunea că s-a creat încă un stres în economia mondială. Economia mondială este stresată de acest lucru, mai mult decât a fost în legătură cu Ucraina, pentru că acest conflict poate să degenereze.

Citeşte şi: Poliţist înjunghiat, într-un atac terorist la Ierusalim, în timp ce militanții din Gaza au lansat rachete asupra orașelor din sudul Israelului

Se aşteaptă poziţia Iranului. Dacă Iranul mişcă din acest punct de vedere, imediat va fi o intervenţia la nivel aproape global şi ne va afecta şi pe noi.

Pe de altă parte, noi avem relaţii economice importante cu Israelul. Mai mult de jumătate din investiţiile noastre din Apărare sunt în parteneriat cu Israelul", a mai spus profesorul Mircea Coşea, în dorect la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close