Antena 3 CNN Economic Nivelul de trai al românilor, tot mai scăzut. Datele INS care arată cât au crescut cheltuielile și ratele la bancă

Nivelul de trai al românilor, tot mai scăzut. Datele INS care arată cât au crescut cheltuielile și ratele la bancă

Institutul Național de Statistică a confirmat scăderea nivelului de trai în România, în condițiile în care cheltuielile familiilor au urcat mai mult decât inflația, iar ratele bancare și asigurările au avut o creștere de aproape 30%.

Nivelul de trai al românilor, tot mai scăzut. Datele INS care arată cât au crescut cheltuielile și ratele la bancă
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   19:02

Dobânda cheie stabilită de BNR rămâne 7%, iar deciza se va reflecta direct în bugetul românilor, deoarece vor plăti în continuare mult pentru creditele lor.

"Este un nivel ridicat, este la acest nivel de la începutul anului. La dobanda BNR de 7%, IRCC și ROBOR variază între 6 și 8%. Nu o să scadă sub 6 până când dobânda de pol monetară nu o să scadă", spune Irina Chiţu, director comparator bancar Finzoom.ro

Aşadar, creditele cu dobândă variabilă în lei rămân o provocare pentru bugetul românilor. În ultimii doi ani, rata a crescut considerabil.

În continuare, mulţi români nu se mai încadrează la credit din cauza creşterilor celor doi indici. Mai mult, cei care aveau un credit vor să scurteze perioada.

Citește și: Plafonarea tarifelor la asigurările RCA a fost prelungită până la finalul anului

"A fost foarte dificil. Dobânda mare, iar condițiile nu au fost avantajoase", spune un român.

BNR motivează decizia de a păstra dobânda de politică monetară la acelaşi nivel prin existenţa unor incertitudini ridicate, cum ar fi pachetul de măsuri fiscal bugetare pregătit de Guvern ori răzbiul din Ucraina.

×
Subiecte în articol: credite BNR inflatie dobanda
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close