Antena 3 CNN Economic Preţul pâinii s-ar putea dubla | Cât va costa o franzelă simplă, după scumpirile din ultima perioada?

Preţul pâinii s-ar putea dubla | Cât va costa o franzelă simplă, după scumpirile din ultima perioada?

Scumpirile vin pe bandă rulantă în ultimele zile, iar producătorii de grâu spun că preţul franzelei s-ar putea dubla.

Preţul pâinii s-ar putea dubla | Cât va costa o franzelă simplă, după scumpirile din ultima perioada?
Sursa foto: Agerpres/Cristian Nistor
de Georgiana Adam    |    08 Mar 2022   •   12:30

Dacă acum, o pâine simplă costă aproximativ 2 lei, în funcţie de locul din care este cumpărată, ea ar putea ajunge să coste până la 4 lei în perioada următoare, estimează producătorii de grâu.

"Coşul zilnic va fi destul de afectat, energie pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult şi costul producţie", a spus Nicu Vasile, producător de grâu, marţi, la Antena 3, admiţând că preţul unei franzele s-ar putea chiar dubla.

"Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, preţul îngrăşămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut, într-o perioadă destul de scurtă.

România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară", a adăugat Nicu Vasile, producător de grâu.

Mircea Coşea: "România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă | Şi trebuie să ne înarmăm mai mult"

România ar trebui să treacă la o economie "de război" pentru că "situaţia este gravă", a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.

Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează "economia de război".

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm la noi în ţară în ce priveşte economia, specialistul nu a venit cu veşti bune.

Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Românii au luat cu asalt casele de schimb valutar şi au stat la coadă să schimbe banii, de teamă că leul se va deprecia foarte mult.

S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: pâine franzelă scumpire Nicu Vasile
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close