Antena 3 CNN Economic Pensia care va dispărea. Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru români din 2024

Pensia care va dispărea. Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru români din 2024

Un  tip de pensie de care beneficiază o parte dintre români va dispărea odată cu noua lege a pensiilor adoptată recent.

Pensia care va dispărea. Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru români din 2024
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Noi 2023   •   00:00

În noua lege a pensiilor din România vor exista, astfel, patru tipuri de pensii, şi nu cinci ca până în prezent.

Principala schimbare în acest sens se referă la faptul că dispare un tip de pensie, şi anume pensia anticipată fără penalizări.

Ea va dispărea şi în locul ei va rămâne pensia anticipată cu penalizări, potrivit noii legi a pensiilor.

Astfel, în România vor exista patru tipuri de pensii, potrivit noului sistem: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Tipuri de pensii care vor exista din 2024

Pensia pentru limită de vârstă poate fi solicitată de românii care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipată va fi disponibilă doar cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări existentă în prezent.

Modificarea este că se va păstra doar un tip de pensie anticipată, în condițiile în care actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010) stabilește două tipuri. Practic, viitoarea lege a pensiilor elimină pensia anticipată fără penalizări.

Prin această modificare, se elimină posibilitatea de a primi pensie anticipată fără penalizări. De asemenea, se aduc ajustări importante în ceea ce privește vârsta standard de pensionare, care va fi 65 de ani pentru ambele sexe, începând din 2035.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare și va fi destinată persoanelor care au cotizat peste stagiul complet prevăzut, conform proiectului de lege. 

Pensia de invaliditate va fi acordată românilor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente.

Pensia de urmaș va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie.

Soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, potrivit avocatnet.ro.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close