Antena 3 CNN Economic Care va fi cea mai mică pensie din România, începând de mâine. Cinci milioane de pensionari vor primi bani în plus

Care va fi cea mai mică pensie din România, începând de mâine. Cinci milioane de pensionari vor primi bani în plus

Pensiile românilor cresc începând de mâine, 1 ianuarie 2024! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat care va fi pensia minimă în România dar și care sunt românii ale căror venituri aproape se vor dubla.

de Laura Dinu    |    31 Dec 2023   •   16:00

Punctul de pensie va crește cu aproape 250 de lei, va ajunge la 2.032 de lei, iar pensia minimă va crește cu 156 de lei și va ajunge la 1.281 de lei pentru aproape un milion de români.  

”În 2024, toți românii vor avea pensii mai mari datorită celor 2 procese. Fiecare român, datorită majorării de la 2 ianuarie, datorită faptului că valoarea punctului de pensie crește, fiecare român, în 2024, va avea o pensie mai bună”, a explicat Simona Bucura Oprescu.  

După majorarea punctului de pensie, un pensionar care are acum o pensie de 2.500 lei, de la 1 ianuarie, va primi o pensie de 2.845 lei.

Iar după majorarea de la 1 ianuarie, guvernanții promit că vor recalcula toate pensiile, după ce va fi aplicată noua formulă din noua lege a pensiilor. Majorările vor fi între sute de lei și chiar mii de lei pentru unii pensionari, mai ales pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani.  

”Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele 3 elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Citește șiRomânii care vor primi bani în plus începând de mâine. Schimbări majore pentru buzunarele românilor de la 1 ianuarie 2024

Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. 

Este foarte important ca toți românii să știe că nicio pensie nu va scădea. 

Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a mai explicat Ministrul Muncii la Antena 3 CNN. 

Adică 3 milioane de pensionari dintr-un total de 4,8 milioane. Asta înseamnă că aproximativ 1,8 milioane de pensionari vor rămâne doar cu creșterea de la 1 ianuarie 2024. 

”La contributivitate egală și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă, odată cu această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități. Pe de o parte inechitățile între pensionarii care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între doamne și domni și nu în ultimul rând inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială. 

Este foarte important de spus că, pe simulările noastre, pe o situație în care un pensionar care avea indemnizația minimă socială, care astăzi primea 1125 de lei, de anul următor, pentru o vechime de 35 de ani, creșterea va fi de 87%. Adică va primi peste 1900 de lei.  

Este foarte important de știut, datorită punctelor de stabilitate, fiindcă, pentru un român care a muncit peste 25 de ani, se va obține un punctaj suplimentar, pentru fiecare an de muncă”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Citeşte şiRomânii care vor primi cei mai mulți bani la pensie. Anunțul făcut de Daniel Baciu: "Aici vor fi creșteri substanţiale"

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; 

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

 normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizați după majorarea din 2024

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni; 

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close