Antena 3 CNN Economic Cât a pierdut România în criza agricolă provocată de război: "Țara s-a transformat din net exportator în net importator"

Cât a pierdut România în criza agricolă provocată de război: "Țara s-a transformat din net exportator în net importator"

Agresiunea Rusiei în Ucraina a provocat o criză mondială pe piața cerealelor, iar România se numără printre statele care au înregistrat cele mai mari prierderi.

Cât a pierdut România în criza agricolă provocată de război: "Țara s-a transformat din net exportator în net importator"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   13:25

Războiul început de Rusia a provocat una dintre cele mai mari crize agricole mondiale, iar România a devenit țară de tranzit pentru cerealele Ucrainei.

Cu toate acestea, o cantitate mare de cereale a rămas în țara noastră, fapt care i-a pus la pământ pe fermierii români.

Vara trecută, portul din Constanța a fost paralizat, iar fermierii români s-au plâns că au rămas cu depozitele pline.

"42,6% din ceea ce a ieșit din Ucraina, și ne referim mai ales la porumb, a venit către Uniunea Europeană, nicidecum către țările africane sărace.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu banii românilor în primul an de război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BNR spune la ce să ne așteptăm în 2023

România exporta o cantitate de porumb care ajungea la aproximativ 7,5 milioane de tone pe an, însă, până în acest moment, a exportat maxim 900.000 de tone.

În schimb, România a importat peste 1, 2 milioane de tone de porumb. 

România s-a transformat din net exportator în net importator", a spus Cezar Gheorghe, fondator AgriColumn.

În acest context, statul roman a cerut sprijin de la Bruxelles, astfel încât activitatea fermierilor să poată continua.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis că fermierii vor fi ajutați din punct de vedere financiar.

"Există, la această dată, din informațiile pe care le am, o preocupare la nivelul Comisiei Europene.

Sper ca până la întâlnirea de luna viitoare să avem un răspuns concret, referitor la suma care va fi acordată țărilor și fermierilor care au avut de suferit în această perioadă", a spus Petre Daea.

Sume insuficiente pentru pierderile fermierilor români

"Eu cred că sumele care sunt vehiculate la ora actuală sunt total insuficiente pentru România.

Suma vehiculată trebuie să fie de cel putin 200, poate 400 de milioane de euro, pentru a asigura un venit sigur fermierilor, astfel încât să depășească acest moment de criză.

Până acum, suma propusă este de 50 de milioane de euro, e un nimic", a afirmat Mircea Băluță, președinte Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Potrivit Comisiei Europene, Ucraina reprezintă 10% din piața mondială a grâului, 15% din piața porumbului și 13% din piața orzului.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close