Antena 3 CNN Economic Prețul chiriilor din România a explodat în ultimul an. Cu cât plătim mai mult acum

Prețul chiriilor din România a explodat în ultimul an. Cu cât plătim mai mult acum

Preţul chiriilor a crescut cu zeci de procente într-un an. Proprietarii de apartamente au profitat că românii evită să-şi mai ia credite pentru casă de teama ratelor.

de Ioana Ciobanu    |    Ioana Mircea    |    04 Feb 2024   •   09:33

Românii se mută în chirie de teama ratelor mai mari. Proprietarii de apartamente și garsoniere au simțit trendul și au majorat chiriile.

Față de ianuarie 2023 prețurile chiriilor au crescut în medie cu 21%, arată analiza unei platforme de specialitate realizată pentru 10 dintre cele mai mari orașe din România.

Citește și: Scumpiri masive la alimente | Cât ajung să plătească românii pentru brânză cu roșii: "Importatorul își face prețul pe care și-l dorește"

În Capitală, comparativ cu luna ianuarie 2023, în ianuarie 2024 tarifele medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+24%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde tariful mediu a ajuns la 798 de euro.

De asemenea, tariful mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 563 de euro în luna ianuarie 2024, cu 17% mai mare față de cel din ianuarie 2023. Totodată, tariful mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% de la un an la altul, ajungând la o valoare medie de 337 de euro.

În tot acest context, mulți români se întrebă cum este mai rentabil: să stai în chirie ori să faci rată?

Pentru un apartament de 280.000 de lei, luat pe 30 de ani, un credit Noua Casă presupune o rată lunară de aproximativ 2.000 de lei. Un credit ipotecar cu dobândă fixă, apoi variabilă presupune o rată de 1600 de lei, însă avansul solicitat este mai mare.

×
Subiecte în articol: preţ chirii
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close