Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Scumpiri masive la alimente | Cât ajung să plătească românii pentru brânză cu roșii: "Importatorul își face prețul pe care și-l dorește"

Scumpiri masive la alimente | Cât ajung să plătească românii pentru brânză cu roșii: "Importatorul își face prețul pe care și-l dorește"

Prețurile la alimente în țara noastră au înregistrat o creștere masivă de la începutul anului, aparent nejustificată. Ajungem să plătim și dublu pentru anumite produse.

de Ioana Mircea    |    03 Feb 2024   •   10:07

Plătim mai mult față de luna decembrie pentru mai multe categorii de alimente. Pentru mușchiul de porc, de exemplu, prețul este mai mare cu 4 lei.

Prețul la telemeaua de vacă a crescut de la 25 la 32 de lei/ kilogram. La roșii prețul s-a majorat de la 15 la 20 de lei, la castraveți prețul per kilogram a crescut de la 6 la 15 lei, iar la ceapă, prețul per kilogram a crescut de la 3 la 7 lei.

Citește și: Prețul polițelor RCA, modificat din nou. Categoriile de șoferi care vor plăti mai puțin

E greu de înțeles, de ce prețurile s-au majorat, în condițiile în care față de anul trecut, unele costuri sunt mai mici. Unele materii prime, cum ar fi cerealele, costă mai puțin. Pentru energie electrică și gaz, prețul este în continuarea plafonat.

Oamenii din domeniu găsesc însă justificări. "La carne importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârștiul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm.

Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește", a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Nu doar importurile ne ard la buzunar. Și alimentele 100% românești au prețuri mult mai mari.
"Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice. Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Românii taie de pe liste, restrâng bugetul sau cumpără cantități mai mici. Dacă vreți să mâncați brânză cu roșii, plătiți cu 12 lei mai mult decât în luna decembrie. Niciun produs din coșul zilnic al românilor nu este mai ieftin decât în ultima lună a anului trecut.

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente Agricool
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close