Antena 3 CNN Economic PSD nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile

PSD nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile

Partidul Social Democrat a anunțat astăzi că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.

PSD nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    05 Dec 2022   •   13:26

"Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică.", a transmis PSD, printr-un comunicat de presă.

"​PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

​Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului  în care trebuie emise normele de aplicare.

​PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor.

Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern.", se mai arată în comunicatul citat.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close