Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu creditele după recomandările ANPC. Analist economic: "Este aproape imposibil ca românii să plătească rate descrescătoare"

Ce se întâmplă cu creditele după recomandările ANPC. Analist economic: "Este aproape imposibil ca românii să plătească rate descrescătoare"

Adrian Negrescu, analist economic, a declarat, la Antena 3 CNN, că românilor le-ar fi aproape imposibil să plătească rate descrescătoare, în ciuda propunerilor venite din partea ANPC.

Ce se întâmplă cu creditele după recomandările ANPC. Analist economic: "Este aproape imposibil ca românii să plătească rate descrescătoare"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   14:23

Ratele bancare ar putea fi modificate considerabil, iar asta după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus măsura ratelor descrescătoare.

Ratele descrescătoare prevăd plata unor rate mai mari la început, iar apoi, acestea ar trebui să scadă de la o lună la alta.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că, în prezent, românii nu au posibilitatea să plătească rate descrescătoare.

"În prezent, băncile folosesc o formulă de calcul prevăzută de lege. Într-adevăr, ratele au crescut, iar românii au dreptate, plătesc cele mai mari rate din Europa.

Citește și: Cum se pot modifica ratele românilor după recomandările ANPC | Avertismentul specialiştilor

Majoritatea celor care au rate nu aveau mai mult de 1.000 de euro pe lună în momentul în care au accesat un credit. Dacă în acel moment era vorba despre rate descrescătoare, nu se încadrau, pur și simplu își depășeau 30%-40% din venituri cu rata respectivă.

De aceea există acest sistem cu rate egale, care îi avantajează pe clienți.

În momentul de față, este aproape imposibil ca românii să plătească rate descrescătoare", a spus Adrian Negrescu, analist economic.

×
Subiecte în articol: rate bănci ANPC
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close