Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum se pot modifica ratele românilor după recomandările ANPC | Avertismentul specialiştilor

Cum se pot modifica ratele românilor după recomandările ANPC | Avertismentul specialiştilor

Ratele românilor vor fi modificate în perioada următoare după ce ANPC a recomandat implementarea unui sistem de rate descrescătoare. Ce spun experții despre acest demers.

Cum se pot modifica ratele românilor după recomandările ANPC | Avertismentul specialiştilor
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Claudia Popovici    |    18 Mai 2023   •   18:39

Ratele românilor vor fi modificate în perioada următoare. Cei de la Protecția Consumatorului au propus implementarea unui sistem de rate descrescătoare, mai exact ca sumele să scadă de la lună la lună, însă măsura ar putea fi aplicată doar în cazul anumitor credite.

Pentru orice credit luat de la bancă, oamenii au posibilitatea de a alege între rambursarea prin rate egale sau descrescătoare.

"Scadențarul cu principal egal, adică în fiecare lună rambursez o por o parte egală din creditul împrumutat versus un scadențar curate egale, unde la început se plătește foarte puțin principal, foarte multă dobândă și pe la jumătatea creditului se egalizează proporția între cele două", a spus Irina Chiţu, analist financiar.

De exemplu, la un credit de 250.000 lei, luat pentru 30 de ani, în cazul ratelor egale, acestea ajung la 2.049 lei pe lună. Dacă este să vorbim despre ratele descrescătoare, prima rată ajunge la 2.613 lei, adică vedem o diferență de aproximativ 500 lei.

Citeşte şi: Adrian Cuculis, detalii despre cele 11 bănci amendate de ANPC | Cum au fost înșelați la rate românii care au credite

În schimb, pentru un astfel de credit pentru dobândă se achită cu aproximativ 140.000 lei mai puțin.

După ce ANPC a comunicat că 11 bănci din România vor fi amendate, recomandarea instituției a fost trecerea la ratele descrescătoare. Totuși, în acest caz există un risc, și anume neîncadrarea consumatorului la credit.

"Dezavantajul este că prima rată, fiind mai mare, trebuie să se încadreze cu venitul la acel grad de îndatorare maxim de 40% pe care îl avem la lei sau 20% la valută, deci practic trebuie să ai un venit mai mare să te încadrezi la același credit", a mai spus Irina Chiţu, analist financiar la Antena 3 CNN. 

Recomandarea specialiștilor însă, se referă la transparența băncilor. Acestea ar trebui să prezinte ambele situații consumatorului

Citeşte şi: Ce pot face românii cu rate calculate greșit de cele 11 bănci din România amendate de ANPC. Horia Constantinescu: "Ar trebui recalculate de îndată"

"Atunci când te duci ba la bancă să ții un credit, trebuie să mergi pe ambele scenarii să vezi care este mai avantajos pentru tine. Modul în care băncile acordă credite în momentul de față este prevăzut foarte clar de legislație, nu depășesc legislația respectivă, iar aceste amenzi ale ANPC-ului nu vor face altceva decât să ducă la procese între băncile vizate și organul statului", a spus Adrian Negrescu, analist financiar la Antena 3 CNN. 

Conform unui comunicat dat de ANPC, 11 bănci din România vor primi amenzi în valoare de 550.000 lei.

×
Subiecte în articol: rate bancare ANPC bănci amendate
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close