Antena 3 CNN Economic Un român a renunţat la centrala pe peleţi pentru pompă de căldură: "Economie de 8.000 de lei pe an"

Un român a renunţat la centrala pe peleţi pentru pompă de căldură: "Economie de 8.000 de lei pe an"

Merită sau nu investiţia în pompa de căldură - este o întrebare la care un tânăr român a răspuns prin propria experienţă, după ce a renunţat la centrala pe peleţi pentru pompa de căldură.

Un român a renunţat la centrala pe peleţi pentru pompă de căldură: "Economie de 8.000 de lei pe an"
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea-TikTok-andreibarabas
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2023   •   02:00

Andrei spune că a trecut de la centrala pe peleţi la pompa de căldură pentru încălzirea unei case de 180 de metri pătraţi şi povesteşte câţi bani a economisit.

Dacă încălzirea la centrală pe peleţi îl costa 11.000 de lei, cea la pompa de căldură nu sare de 3.000 de lei, având aceeaşi temperatură în casă, susţine tânărul.

Aşadar, e o economie de 8.000 de lei pe an, iar investiţia în pompa de căldură se recuperează cam în cinci ani, după cum a calculat Andrei.

"A meritat sau nu investiţia în pompa de căldură?

Sunt Andrei şi în toamna anului trecut am trecut de la centrală pe peleţi la pompă de căldură pentru încălzirea unei casei de 180 de metri pătraţi.

Acum că a trecut un sezon, hai să vedem dacă a meritat sau nu investiţia într-un asemenea aparat.

Înainte, la cât a crescut lemnul şi peleţii, m-ar fi costat cele patru tone, cât aveam eu nevoie la centrala cu peleţi, undeva la 11.000 de lei pe sezon.

Cu pompa de căldură, menţinând exact aceeaşi temperatură de 22 de grade Celsius în casă, am ajuns la un cost total de 3.000 de lei/sezon.

Acest lucru înseamnă economie de 8.000 de lei pe an.

Având în vedere că pompa de căldură a costat undeva în jur de 45.000 de lei, asta înseamnă că îmi recuperez investiţia în cinci ani şi şapte luni, fără să luăm în calcul gradul de confort ridicat al unei pompe de căldură.

Cu pompa, nu mai am nimic de făcut, totul îl controlez de pe telefon, iar la peleţi aveam tot timpul de lucru cu ei", a povestit un tânăr, pe TikTok.

@andreibarabas A meritat investitia in pompa de caldura? #heatpump #heatpumps #pompadecaldura ♬ original sound - Andrei Barabas

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close