Antena 3 CNN Economic România se bate cu marile puteri pentru a redeveni grânarul Europei

România se bate cu marile puteri pentru a redeveni grânarul Europei

Cei mai mari cinci producători de grâu din Uniunea Europeană şi-au menţinut poziţia în top cu mici excepţii, arăta datele Eurostat, biroul european de statistică.

România se bate cu marile puteri pentru a redeveni grânarul Europei
Sursa foto: Pexels
de Georgiana Adam    |    02 Dec 2022   •   14:09

România a coborât de pe locul patru pe locul şase în 2020, din cauza scăderii producţiei cu 40% ca urmare a secetei, iar între Spania şi Italia este an de an o bătălie pentru locul cinci în topul celor mai mari cinci producători din UE.

În 2022, cu recolta de 9,18 milioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a situat pe locul al patrulea în UE. 

Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa, urmată de Germania şi Polonia. Producţia de grâu a crescut în 2022 faţă de anul trecut numai în Germania şi Polonia, în timp ce în România, precum şi în Franţa şi Italia a scăzut, conform datelor Eurostat. 

Citeşte şiCum se înţelege Petre Daea cu reporterii străini. Răspunsul dat de ministrul Agriculturii

Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top cinci s-au menţinut comparativ cu anul trecut.

În total seceta a afectat 1,1 milioane de hectare, iar cele mai lovite culturi au fost cele de porumb şi floarea-soarelor. 

Nu doar România s-a confruntat cu secetă, însă, ci toată Europa. Conform celor mai recente date, 17% din teritoriul UE se află în condiţii de avertizare şi 8% în condiţii de alertă privind seceta. 

Totuşi, de la în­ceputul anu­lui până în luna august, 47% din Europa fiind în condiţii de avertizare privind seceta. 

Riscul de secetă era crescut în special în ţări precum Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, şi România. Astfel, pro­ducţia de grâu a scăzut atât în România, cât şi în Franţa şi Italia, conform datelor Eurostat. Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top cinci s-au menţinut comparativ cu anul trecut.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: grau seceta
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close