Antena 3 CNN Economic România și SUA își vor asigura reciproc dreptul cetățenilor la pensie. Acordul a fost aprobat

România și SUA își vor asigura reciproc dreptul cetățenilor la pensie. Acordul a fost aprobat

România a aprobat acordul cu Statele Unite ale Americii pentru asigurarea reciprocă a dreptului cetățenilor la pensie.

România și SUA își vor asigura reciproc dreptul cetățenilor la pensie. Acordul a fost aprobat
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   19:24

"Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani, care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea", se menţionează în comunicatul Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În baza noului Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat, în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

"Documentul conţine şi dispoziţii privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată", se mai precizează în comunicat.

Citește și: Plafonarea tarifelor la asigurările RCA a fost prelungită până la finalul anului 

Acordul prevede, de asemenea, dispoziţii privind stabilirea legislaţiei aplicabile, în scopul evitării dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

Proiectul aprobat de Executiv include și prevederi referitoare la lucrătorii detașați, stabilindu-se inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: SUA România pensii
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close